Την απόσυρση των κατηγοριών για βιασμό κατά του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ζήτησαν χθες οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης από τον αρμόδιο δικαστή. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα. Εν τω μεταξύ, ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις στη Γαλλία μετά την τελευταία εξέλιξη.

Ads

Ο δικηγόρος της καμαριέρας που κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για σεξουαλικά εγκλήματα υποστήριξε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Σάιρους Βανς αρκέστηκε σε μια σύντομη ενημέρωση της πελάτισσας του.

«Ο κ. Στρος Καν και η οικογένειά του εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς το γραφείο του εισαγγελέα επειδή έλαβε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μας και κατέληξε εκουσίως στο ότι η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να πάει πιο μακριά» αναφέρουν οι δικηγόροι του Στρος-Καν σε ανακοίνωσή τους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο συνήγορος της Ντιαλό υποστήριξε από την πλευρά του ότι ο δικαστής τής αρνήθηκε το δικαίωμα να βρει δικαιοσύνη για μία υπόθεση βιασμού καθώς και ότι «γύρισε την πλάτη όχι μόνο στο αθώο θύμα αλλά και σε σειρά ιατρικών και άλλων στοιχείων». Η 32χρονη έχει υποβάλλει μήνυση και σε αστικά δικαστήρια, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί.

Ads

Θετικά αντέδρασαν οι περισσότεροι Γάλλοι σοσιαλιστές στην ανακοίνωση της πιθανής απόσυρσης των κατηγοριών εναντίον του Ντομινίκ Στρος Καν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ωστόσο, καθώς και η κυβέρνηση, δεν είχαν καμία άμεση τουλάχιστον αντίδραση σχετική με τις θετικές για τον Στρος Καν εξελίξεις.

Η πρώην γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, η οποία πήρε τη θέση του Στρος Καν για την υποψηφιότητα της προεδρίας της Γαλλίας, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ χαρούμενη», αλλά επισήμανε πως πρέπει πρώτα να «περιμένουμε την ετυμηγορία». Ο Ζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και στενός φίλος του Στρος Καν, εξέφρασε τη βαθύτατη χαρά του και δήλωσε πως δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως ο συνάδελφος και φίλος του θα μπορούσε και πάλι να δώσει έντονο παρόν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, από οποιοδήποτε πόστο.

Αν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα για την επιστροφή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι χρειάζονται το λιγότερο δύο μήνες για να αποκατασταθεί η εικόνα του Στρος Καν, με αποτέλεσμα να μην συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα διεξαχθούν στις 9 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα θα ληφθεί η τελική δικαστική απόφαση για την υπόθεση Στρος-Καν. Στην περίπτωση που τελικώς αθωωθεί ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα είναι αυτομάτως ελεύθερος να επιστρέψει άμεσα στη Γαλλία. Εν τω μεταξύ, μέλη γυναικείων οργανώσεων αναμένεται να συγκεντρωθούν και πάλι έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, κατά την ανακοίνωση της απόφασης.

Και τη Δευτέρα περί τις 20 γυναίκες, που μάχονται για να μπει τέλος στη βία κατά των γυναικών, διαδήλωσαν κατά της απόφασης του εισαγγελέα Σάιρους Βανς να σταματήσει τη διαδικασία δίωξης κατά του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ. Την Τρίτη, η ίδια ομάδα, αναμένεται να επαναλάβει τη συγκέντρωση – διαμαρτυρία, θεωρώντας ότι η ποινική πτυχή της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί από τα δικαστήρια.