Επιστολές προς τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την υπουργό Εξωτερικών, την πρόεδρο της Βουλής, καθώς και τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, επιθυμώντας να εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς και για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων λειτουργίας και αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ads

Την ίδια στιγμή, η Ιερά Σύνοδος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής αποφάσισε να προβεί σε διαβήματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ελεύθερη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέκρινε τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι αισθάνεται πως «καθημερινά τον σταυρώνουν στην Τουρκία». Η συνέντευξη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σχολίασε, λόγου χάρη: «Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής. Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση. Στην ιστορία μας και τα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει. Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό Κράτος Δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε εμάς, στις αρμόδιες Αρχές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε».

Ads