Την Πέμπτη 28 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, ενώ κανονικά την Τρίτη 26 Μαρτίου θα ανοίξουν οι υπόλοιπες τράπεζες στην Κύπρο.

Ads

 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο λόγος που θα καθυστερήσει κατά δύο ημέρες η επαναλειτουργία των δύο τραπεζών είναι τεχνικός, καθώς όπως αναφέρεται θα πρέπει να προσαρμοστεί το λογισμικό τους σύστημα, μετά την απορρόφηση της Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόθεση είναι η Λαϊκή και η Κύπρου να λειτουργήσουν χωρίς περιοριστικά μέτρα, ωστόσο η τελική απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. 

Η απόφαση για άνοιγμα των τραπεζών προκάλεσε την έντονη αντίδραση, όπως αναφέρει το SigmaLive, της κυβέρνησης των κομμάτων και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς εκφράζεται η άποψη πως το τέλος της τραπεζικής αργίας χωρίς περιοριστικά μέτρα θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση το υγιές κομμάτι του τραπεζικού συστήματος. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κυβέρνηση και ΣΠΕ διακατέχονται από ερωτηματικά, οργή και κατηγορούν ευθέως τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Ads

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε το «πράσινο φως» για την παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες μέσω το Μηχανισμού Έκτακτης Βοήθειας (ELA).
 
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε το απόγευμα και αποφάσισε ότι μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της Ε.Ε – ΔΝΤ, δεν συντρέχει πλέον λόγος η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να σταματήσει να χορηγεί ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού.
 
Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ επισημαίνει ότι η σταθερή εφαρμογή του συμφωνημένου προγράμματος προσαρμογής αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να επιστρέψει η κυπριακή οικονομία στις αγορές.