Την παραγωγή περίπου 30 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%, ανακοίνωσε το Ιράν, παρά τις διάφορες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που επιβάλλουν κυρώσεις στην Τεχεράνη για την πυρηνική της δραστηριότητα.

Ads

Η παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% από το Ιράν από τον Φεβρουάριο έχει επιδεινώσει τις εντάσεις με τις μεγάλες δυνάμεις, που ανησυχούν για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που ξεκίνησε το 2006 από την Τεχεράνη την οποία υποψιάζονται, παρά τις διαψεύσεις της, ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν έχει δικαιολογήσει την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% από τις ανάγκες του ερευνητικού του αντιδραστήρα στην Τεχεράνη.

Σημειώνεται ότι το ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (3,5%) χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε πυρηνικούς σταθμούς, αλλά υψηλού εμπλουτισμού (έως και 90%), μπορεί να επιτρέψει την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Ads

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε στις 9 Ιουνίου μια νέα απόφαση συνοδευόμενη από κυρώσεις κατά του Ιράν, που εκλήθη και πάλι από τον ΟΗΕ να αναστείλει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό του ζήτημα.