Τα συγχαρητήριά του μετέφερε σήμερα στην Κίνα το ΔΝΤ σχετικά με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για τα επιτόκια του γουάν, καλώντας παράλληλα την Ουάσινγκτον να «σκεφθεί πολύ» πριν υιοθετήσει τις δικές της αποφάσεις, για τα επιτόκια του δολαρίου… αλλά και για τη ρευστότητα με την οποία προσεχώς θα «προικίσει» την ομοσπονδιακή οικονομία.

Ads

«Συγχαίρουμε την Τράπεζα της Κίνας, για την αύξηση των επιτοκίων της», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέηβιντ Χόουλι και επισήμανε ότι αυτά τα αυξημένα κινεζικά επιτόκια «είναι φυσιολογικότερα, δεδομένης της κινεζικής ανάπτυξης της οικονομίας».

Ο κ. Χόουλι επισήμανε στη συνέχεια ότι οι ΗΠΑ από οικονομικής σκοπιάς «είναι χώρα συστημικού κινδύνου και όποια δημοσιονομική ή νομισματική πολιτική ακολουθούν, έχει τις επιπτώσεις της» σε πολλά άλλα κράτη του πλανήτη.

Το Πεκίνο κι η Μπραζίλια κατακρίνουν την Ουάσινγκτον για τη νομισματική της πολιτική, δηλώνοντας ότι «οδηγεί σε πόλεμο νομισμάτων», αλλά και σε ανεξέλεγκτη «ροή δολαρίων προς πολλές αναδυόμενες οικονομίες στον πλανήτη».

Ads

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ σε έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σημειώνεται ότι «οι κεφαλαιακές ροές και μάλιστα με πολύ ευνοϊκούς όρους μπορεί να υπονομεύσουν τις ασιατικές οικονομίες και τη σταθερότητά τους». Οι επενδυτές προσελκύονται στην περιοχή από τις λαμπρές αναπτυξιακές προοπτικές της, και από τα πολύ χαμηλά παρεμβατικά της επιτόκια, αποφάνθηκε επίσης το ΔΝΤ.

«Προσφέρονται ευκαιρίες με αυτά τα κεφάλαια, αλλά δημιουργούνται συγχρόνως προκλήσεις για τους ιθύνοντες της οικονομικής πολιτικής, δεδομένων των περιρεουσών ευνοϊκών, για επενδύσεις, συνθηκών», αναφέρεται στην ειδική έκθεση του ΔΝΤ για την Ασία, όπου και «εξαίρονται μακρόπνοα οικονομικά μέτρα άμβλυνσης των επενδυτικών ρίσκων, που, όμως, δεν είναι επαρκή».

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες ενδείξεις, φέτος, για δεύτερη διαδοχική χρονιά, η νοτιοανατολική Ασία θα αναπτυχθεί μεσοσταθμικά με ρυθμό 8% (το ΔΝΤ προέβλεψε αρχικά 7%), ενώ και το 2011 οι αναπτυξιακοί ρυθμοί αναμένονται αναλόγως ισχυροί, τουλάχιστον ανάπτυξη σχεδόν 7%, όπως τονίζεται στην έκθεση. Ειδικά η Κίνα αναπτύσσεται φέτος με ρυθμό 10,5% και η Ινδία με 9,7%, σε ετήσια βάση, υπογραμμίζεται τέλος στην έκθεση του ΔΝΤ.