Την κατάργηση της θανατικής ποινής αποφάσισε η Γερουσία της πολιτείας του Ιλινόι. Η σχετική απόφαση έχει σταλθεί στον Δημοκρατικό κυβερνήτη του Ιλινόι, Πατ Κουίν προκειμένου να υπογραφεί.

Ads

Της απόφασης της γερουσίας -η οποία ελήφθη με 32 ψήφους υπέρ έναντι 25 κατά-, είχε προηγηθεί η σχετική απόφαση και της Βουλής των Αντιπροσώπων της πολιτείας. Καμία εκτέλεση δεν έχει πραγματοποιηθεί στο Ιλινόι από τον Ιανουάριο του 2000, όταν ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, Τζορτζ Ράιαν, αποφάσισε να διακοπούν μετά από περιπτώσεις καταδίκης ατόμων που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν αθώοι.

«Είχαμε περισσότερους από 20 αθώους προς εκτέλεση», είπε ο Τζέρεμι Σρέντερ, εκτελεστικός διευθυντής της «Συμμαχίας του Ιλινόι κατά της Θανατικής Ποινής».

Δεκαπέντε πολιτείες και η Περιοχή της Κολάμπια δεν επιβάλλουν τη θανατική ποινή. Το 2009, το Νέο Μεξικό ήταν η τελευταία πολιτεία που κατάργησε αυτήν την πρακτική ενώ η τελευταία εκτέλεση στο Ιλινόι ήταν το 1999. Ο αριθμός των εκτελέσεων στις ΗΠΑ πέρυσι έπεσε κατά 12%, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη θανατική ποινή.

Ads

Σε κάποιες πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες το Κολοράντο και το Κάνσας, έχει εισαχθεί νομοθεσία για κατάργηση της θανατικής ποινής, όμως άλλες εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν.

Στην Οκλαχόμα εκτελέστηκε χθες ο 38χρονος Τζέφρι Ντέιβιντ Μάθιους, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φόνο αλλά η εκτέλεση του είχε αναβληθεί πολλές φορές μετά από την αντιπαράθεση για την ουσία που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στη θανατηφόρα ένεση.

«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να γίνουμε μέρος του πολιτισμένου κόσμου και να δώσουμε τέλος στην πρακτική να καταδικάζουμε κάποιον σε θάνατο, ρισκάροντας το ενδεχόμενο να είναι αθώος», είπε ο γερουσιαστής της πολιτείας, Κουάμε Ραούλ, εκ των βασικών υποστηρικτών της κατάργησης της θανατικής ποινής.

Η εκπρόσωπος του κυβερνήτη είπε ότι ο Κουίν, ο οποίος έχει πει ότι υποστηρίζει τη θανατική ποινή για τα χειρότερα εγκλήματα, σχεδιάζει να αναθεωρήσει την νομοθεσία, μόλις φθάσει στο γραφείο του η απόφαση. Ο κυβερνήτης έχει πει ότι είναι σημαντικό να μην εκτελούνται αθώοι και ότι θα διατηρήσει την αναστολή σε ισχύ.