Άλλες 600 κατοικίες σχεδιάζει να ανεγείρει το Ισραήλ σε κατεχόμενο έδαφος το οποίο θεωρεί τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz. Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν σχολιάσει επίσημα το δημοσίευμα ενώ η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι η απόφαση για κατασκευή οικιών είναι «επιζήμια» για την ειρηνευτική διαδικασία.

Ads

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Ισραήλ να απέχει από προκλητικές ενέργειες», ανέφερε η κ. Άστον σε ανακοίνωση της.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Γάσαν αλ-Χατίμπ κατήγγειλε τη φημολογούμενη αυτή απόφαση ως «μία ακόμη ισραηλινή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», η οποία όπως είπε απειλεί να καταδικάσει τις προσπάθειες επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε νεκρό σημείο από το Δεκέμβριο του 2008.

Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου εξαίρεσε τον δήμο της Ιερουσαλήμ, τα όρια της οποίας δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, από το 10μηνο μορατόριουμ που επέβαλε τον περασμένο Νοέμβριο στην ανέγερση εβραϊκών οικισμών.

Ads

Ο ισραηλινός Τύπος είναι ιδιαίτερα επικριτικός με τον πρωθυπουργό ο οποίος κατηγορείται πως παίζει με τη φωτιά με την επίμαχη απόφασή του να εντάξει στην πολιτιστική κληρονομιά του Ισραήλ το Σπήλαιο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα και τον Τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ, δύο τόπους ιερούς για τους εβραίους αλλά και για τους μουσουλμάνους, που βρίσκονται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Τρεις από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ισραήλ – η Γεντιότ Αχαρόνοτ, η Χααρέτζ και η Μααρίβ – τον κατηγορούν ότι για μία ακόμη φορά υπέκυψε στις πιέσεις της άκρας δεξιάς και του λόμπι των εποίκων, ενώ η δεύτερη τον αποκαλεί «πυρομανή».

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα κυριότερα στρατιωτικά φυλάκια στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και γύρω από την Ιερουσαλήμ για τέσσερις ημέρες, αρχής γενομένης από την Παρασκευή. Με την απόφαση αυτή επιδιώκεται να αποτραπούν τυχόν επιθέσεις Παλαιστίνιων μαχητών σε ισραηλινές πόλεις ή εβραϊκούς οικισμούς στη διάρκεια της εβραϊκής Γιορτής του Κλήρου (Πούριμ).