Το ισπανικό κοινοβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιηθούν στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου η συζήτηση και η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, έκανε σήμερα γνωστό η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ads

Εκπρόσωπος του κοινοβουλίου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις ημερομηνίες.

Την Παρασκευή ο Ραχόι απειλήθηκε με προτάσεις μομφής και αιτήματα για πρόωρες εκλογές σε σχέση με τη δίκη υπόθεσης διαφθοράς, στην οποία εμπλέκονται μέλη του κόμματός του, καθώς ένας δικαστής εξέφρασε αμφιβολίες για την κατάθεση που είχε δώσει ο ίδιος ο Ραχόι.

εξελίξεις στην Ισπανία ήταν ραγδαίες μετά την καταδίκη δεκάδων στελεχών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος με συνολικά 351 χρόνια φυλάκισης για το σκάνδαλο με το “κρυφό Ταμείο” που έρχεται από το 2007, καθώς άμεσα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ κατέθεσε πρόταση μομφής.

Ads

Οι Podemos βρίσκονται στην ίδια γραμμή και θα υπερψηφίσουν την πρόταση, όμως οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, τέταρτοι σε κοινοβουλευτική δύναμη​,​ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά ζητούν νέες εκλογές, προφανώς για να διαμορφωθούν νέοι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί αφού δημοσκοπικά φέρονται να αντιστρέφουν τους ρόλους με το καταρρέον Λαϊκό Κόμμα. ​Έτσι για την αναγκαία πλειοψηφία θα πρέπει να συμμαχήσουν και τα μικρότερα αποσχιστικά ή εθνικιστικά σχήματα της Βουλής.