Τη διαμεσολάβηση του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς στις εμπόλεμες χώρες Ουκρανία και Ρωσία φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι Times του Λονδίνου, θέλοντας τον δισεκατομμυριούχο Ρώσο να φέρει μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν από τον ίδιο τον Ζελένσκι.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την Τετάρτη 23 Μαρτίου, ο Ρώσος ολιγάρχης ταξίδεψε με ιδιωτικό τζετ τύπου Hawker 800XP από την Κωνσταντινούπολη, με κατεύθυνση ανατολικά της Μαύρης Θάλασσας. Λίγο αφότου εισήλθε στον εναέριο χώρο του Σότσι, κοντά στην πόλη Mineralnye Vody, το αεροπλάνο σταμάτησε να εκπέμπει σήμα. Το αεροπλάνο αφού προσγειώθηκε στη Μόσχα για λίγες ώρες, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Σκοπός της επίσκεψης του στη Μόσχα ήταν η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς σύμφωνα με τους Times, έχει σαφή διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Στην ολιγόωρη παραμονή του στη Μόσχα ο  Αμπράμοβιτς παρέδωσε στον Πούτιν ιδιόχειρο σημείωμα του προέδρου Ζελένσκι, στο οποίο υπογράμμισε τους όρους που θέτει η Ουκρανία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος. Η αρχική απάντηση του Πούτιν, ωστόσο, ήταν εκρηκτική: «Πες του ότι θα τους τσακίσω».

Στο ταξίδι επιστροφής στην Τουρκία ο Αμπράμοβιτς είχε συνάντηση με την ουκρανική πλευρά, και συγκεκριμένα με το μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος λειτουργεί υπό τις οδηγίες του Ζελένσκι.

Ads

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Times, ο Αμπράμοβιτς συνοδεία του Umerov είχε μεταβεί και στο Κίεβο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο Ζελένσκι. Ο ολιγάρχης είχε φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσω της Πολωνίας με ιδιωτικό τζετ ναυλωμένο σε τουρκική εταιρείας, καθώς τα δικά του είναι υπό καθεστώς κυρώσεων.

Όπως προσθέτουν οι Times, ο Αμπράμοβιτς είναι πραγματικά αποφασισμένος να συμβάλει στον τερματισμό της σύρραξης. Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο ενεργός ρόλος του Ρώσου μεγιστάνα μοιάζει αρχικά να οφείλεται σε προσωπικά κίνητρα, καθώς οι Ρώσοι ολιγάρχες γνωρίζουν πως η περιουσία τους και η ελευθερία τους εξαρτώνται από τα καπρίτσια του Πούτιν.

Κρεμλίνο: Πιθανόν αύριο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία στην Τουρκία είναι πιθανόν να ξεκινήσουν αύριο Τρίτη 29 Μαρτίου και είναι σημαντικό να διεξαχθούν τετ α τετ παρά την απουσία προόδου μέχρι σήμερα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά την διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, με την Αγκυρα να ελπίζει ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει γίνει πρόοδος σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που δήλωσε ότι ο Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «χασάπη», δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, αποτελούν πηγή ανησυχίας και ότι Κρεμλίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

Λαβρόφ: Μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα ήταν αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι μια συνάντηση ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όταν οι δύο πλευρές θα βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για βασικά ζητήματα.

Μιλώντας σε σερβικά ΜΜΕ ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οποιαδήποτε συνάντηση των δύο ανδρών για αναλλαγή απόψεων σχετικά με τον πόλεμο θα ήταν αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική. Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδό τους μέχρι σήμερα–είπε ο Λαβρόφ– σε μια περίοδο κατά την οποία δυτικές χώρες επιδιώκουν να απομονώσουν τη Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων που δεν έχουν προηγούμενο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του για τις κυρώσεις επιμένοντας ότι θα διατηρήσει φυσιολογικές οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία και έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, η ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στην επίλυση της κρίσης είναι εμφανής. Τις συναντήσεις Ουμέροφ-Αμπράμοβιτς σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, τις παρακολουθεί στενά ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Oι Times επισημαίνουν τις στενές προσωπικές σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν, εμφανείς μεταξύ άλλων στην τουρκική αγορά των S-400 και στην ενεργειακή συνεργασία, αν και παράλληλα οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίθετες παρατάξεις στη Συρία, στη Λιβύη και στον Καύκασο, ενώ είναι και ιστορικοί αντίπαλοι στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η Άγκυρα στηρίζει το Κίεβο με τα drone τύπου Bayraktar, ενώ ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των τουρκόφωνων Τατάρων της Κριμαίας, ένας εκ των οποίων είναι, ο Ρουστέμ Ουμέροφ.

«Η σύρραξη έχει δώσει την ευκαιρία στον Ερντογάν να χτίσει γέφυρες με τις ΗΠΑ και την ΕΕ και τον έχει βάλει σε περίοπτη διπλωματική θέση μετά από χρόνια απομόνωσης. Παρόλα αυτά, δεν είχε πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, όπως είχε υπονοηθεί», καταλήγει το δημοσίευμα των Times.

Μιλώντας στο CNN Turk ο Καλίν δήλωσε πως «Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για να φέρουμε και τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας. Η προσπάθεια όλων μας θα φέρει κοντά τα μέρη υπό δίκαιες συνθήκες και το διαπραγματευτικό περιβάλλον δεν έχει δημιουργηθεί. Η προσπάθειά μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

«Δυστυχώς η κατάσταση στο πεδίο χειροτερεύει. Οι επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας συνεχίζονται, άμαχοι πεθαίνουν και ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται. Δεν είναι δυνατό να έχουμε εύκολα αποτελέσματα σε μια πολύπλοκη δομή. Αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τις διαπραγματεύσεις. Καταρχάς, απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Συνεχίζουμε να συναντάμε και τις δύο πλευρές σε όλα τα επίπεδα. Μόλις επιστρέψαμε από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις κι εκεί» δήλωσε.

«Τίποτα από αυτά δεν πρέπει να παρεμβαίνει στον διάλογο με τη Ρωσία. Θα πρέπει να παραμείνει ένα κανάλι [σ.σ. επικοινωνίας]. Ποιος θα μιλήσει με τη Ρωσία αν όλοι γκρεμίζουν τις γέφυρες με τη Ρωσία;» αναρωτήθηκε ο Καλίν.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «οι προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και τις εκκενώσεις συνεχίζονται στη Μαριούπολη. Μπορεί η γαλλική, η ουκρανική, η ρωσική πλευρά να συμβάλουν στη διαδικασία με ανθρωπιστικούς όρους. Αν μπορούμε να σώσουμε τη ζωή έστω και ενός ατόμου, αυτό είναι μια νίκη για εμάς.

Σε ερώτηση για τους S-400 σημείωσε ο Καλίν ότι αν η αμερικανική διοίκηση αξιολογήσει σωστά τη διαδικασία, μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα. Έχουμε ανακοινώσει τη θέση μας για τους S-400, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σ’ αυτό, δήλωσε ο Καλίν, για να προσθέσει ότι «εάν οι ΗΠΑ κάνουν θετικά βήματα, η Τουρκία δεν θα τ’ αφήσει αναπάντητα».