Στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο του περιοδικού TIME συγκαταλέγονται οι Γιούσρα και Σάρα Μαρντίνι.

Ads

Το 2015, οι αδελφές και κολυμβήτριες Γιούσρα και Σάρα Μαρντίνι εγκατέλειψαν τη Συρία λόγω των συγκρούσεων. Κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου θαλάσσιου διάπλου από την Τουρκία στην Ελλάδα, η μηχανή της λέμβου τους έπαθε βλάβη. Οι αδελφές ήταν μεταξύ εκείνων που πήδηξαν στο νερό για να οδηγήσουν την υπερπλήρη βάρκα σε ασφαλές σημείο, σώζοντας τις ζωές όλων των επιβαινόντων.

Αφού ζήτησε άσυλο στη Γερμανία, η Γιούσρα άρχισε να κολυμπάει ξανά και επιλέχθηκε για την πρώτη Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων. Τώρα είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μοιράζεται την ιστορία της με τον κόσμο για να καταδείξει την αποφασιστικότητα των προσφύγων να επιτύχουν τα όνειρά τους παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τραύματα, κακουχίες και απώλειες.

Η Σάρα επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί εθελοντικά σε μια ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης, την ERCI. Ήταν μία από τους 24 εργαζόμενους που κατηγορήθηκαν από τις ελληνικές αρχές για κατασκοπεία και πλαστογραφία, αδικήματα που επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης. Αντιμετωπίζουν επίσης άλλη μια έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη για κακουργήματα όπως διακίνηση ανθρώπων, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κ.α. 

Ads

Οι κατηγορίες σε βάρος τους επικρίθηκαν ευρέως από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ταινία «The Swimmers» (Οι κολυμβητές), που γυρίστηκε το 2022 και είναι εμπνευσμένη από την ισχυρή ιστορία των αδελφών, έφερε στο μαζικό κοινό την ανθρώπινη πραγματικότητα του τι σημαίνει να είσαι εκτοπισμένος.

«Αυτή η ιστορία συνεχίζεται καθώς τόσο η Γιούσρα όσο και η Σάρα υπερασπίζονται με σθένος το δικαίωμα όλων να αναζητούν ασφάλεια. Όποιος κι αν είναι. Όπου. Όποτε» τονίζει το Time.