Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν και του ανακοίνωσε ότι το Ελσίνκι «θα αποφασίσει την υποβολή αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες».

Ads

Όπως αναφέρεται στην επίσημη δήλωση της φινλανδικής προεδρίας, το τηλεφώνημα ήταν φινλανδική πρωτοβουλία και ο Νιινίστο εξήγησε στον Πούτιν «πώς τα ρωσικά αιτήματα, που παρουσιάστηκαν στα τέλη του 2021, και αποσκοπούσαν στην αποτροπή ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ αλλά και η μαζική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, άλλαξαν το περιβάλλον ασφάλειας της Φινλανδίας». Οι δυο τους συμφώνησαν «να αποφύγουν εντάσεις».

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Την είδηση για την τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Νιινίστο και Πούτιν μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το πρακτορείο Bloomberg.

Ads