Αυστηρές δεσμεύσεις, και μάλιστα σε ύφος και τόνους έως και απαξιωτικούς, ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση προκειμένου να «ξεπαγώσει» η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ads

Η επιστολή των θεσμών, που έχει φθάσει από το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνει αιτήματα και συστάσεις για ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κόστος του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους, ενώ θέτει εν αμφιβόλω και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με την επιστολή οι δανειστές ζητούν:

• Δέσμευση της κυβέρνησης ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα είναι εφ’ άπαξ και δεν θα αποκτήσει μόνιμη μορφή.

Ads

• Δέσμευση ότι εάν τον Απρίλιο η Eurostat διαπιστώσει υστέρηση από το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η κυβέρνηση (0,75%) θα ληφθούν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο – δηλαδή, από τις συντάξεις.

• Δέσμευση ότι στην περίπτωση υστέρησης θα επανεξεταστεί και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

• Δέσμευση ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση υπεραπόδοσης εσόδων και υπερ-πλεονάσματος στο μέλλον, η κατανομή του θα αποφασίζεται κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές.

• Δέσμευση ότι το υπερ-πλεόνασμα θα διατίθεται ρητά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, και σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «κοινωνικές δράσεις» μόνον για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Ζητείται πολιτική λύση σε ορίζοντα τριμήνου

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ύφος της επιστολής είναι επικριτικό και αυστηρό, και στην αιτιολόγηση των αιτημάτων των δανειστών η Ελλάδα εγκαλείται ότι κινήθηκε «μονομερώς».

Παρ’ ότι, δε, το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσσκαλώτου θα έπρεπε να σταλεί έως αύριο, 24 Δεκεμβρίου, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και δεν αποκλείεται η απάντηση να σταλεί και μετά τα Χριστούγεννα.

Τόσο επί του χρονοδιαγράμματος όσο και – κυρίως – επί των αιτημάτων που περιλαμβάνει η επιστολή βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, με στόχο η ελληνική απάντηση να κινείται επί συμφωνημένου και κοινώς αποδεκτού πλαισίου.

Η γραμμή αυτή, πάνω στην οποία κινείται η ελληνική κυβέρνηση συζητήθηκε χθες σε συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό ο Ευκλείδης Τσσκαλώτο, παρόντος και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Κυβερνητική πηγή, δε, σημείωνε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν δεκτά αιτήματα που κινούνται εκτός του πλαισίου της συμφωνίας», ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να επικρατεί η εκτίμηση ότι μπορεί αν υπάρξει λύση και απεμπλοκή ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας.

Με δεδομένες, πάντως, και τις «χαμηλές ταχύτητες» με τις οποίες κινούνται οι δανειστές λόγω εορτών -και όχι μόνον- οι επόμενoι καθοριστικoί χρονικοί σταθμοί είναι η συνεδρίαση του EiroWorkingGroup  στις 12 Ιανουαρίου και το Eurogroup της 26ης Ιανουρίου.