Μέχρι τον προηγούμενο μήνα η Σανγκάη είχε εφαρμόσει μία χαλαρή πολιτική όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού που περιοριζόταν σε κάποια μέτρα στις τοπικές κοινωνίες. Όμως μετά από την αύξηση των κρουσμάτων όπου έφτασαν τις 25.000 εφάρμοσε σκληρό καθολικό λοκντάουν από την 3η Απριλίου.

Ads

Από τις 3 Απριλίου, λοιπόν, όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται περιορισμένοι στα σπίτια τους στις διαχωρισμένες κοινότητες της πόλης και απαγορεύεται να βγουν έξω ακόμη και για να αγοράσουν τροφή. Ουσιαστικά παραγγέλνουν φαγητό και νερό και αναμένουν την κυβέρνηση να παραδώσει λαχανικά, κρέας και αυγά.

Όσον αφορά τώρα την αυστηρότητα υπάρχουν τρία επίπεδα τα οποία έχει θέση η κυβέρνηση το «επικίνδυνο», το «ελεγχόμενο» και το επίπεδο «προφύλαξης». 

Οι περιοχές που δεν έχουν νέα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα θα επισημαίνονται ως «ελεγχόμενες» και αν φτάσουν στις δύο εβδομάδες χωρίς κρούσματα θα μπαίνουν στη κατηγορία της «προφύλαξης». Σε αυτά τα δύο επίπεδα τα άτομα θα έχουν την δυνατότητα να βγαίνουν για να αγοράζουν τρόφιμα αλλά και για να κάνουν βόλτα ή γυμναστική, όμως για συγκεκριμένο χρόνο και μέσα στα όρια των κοινοτήτων τους.

Ads

Ο αξιωματούχος υγείας της πόλης Wu Qianyu στην καθιερωμένη ενημέρωση τόνισε την ανάγκη για συνεχείς ελέγχους αναφέροντας πως «μετά από μια μακρά περίοδο καραντίνας, είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι θέλουν να βγουν έξω και να πάρουν λίγο αέρα και πρέπει να πάνε για ψώνια, για φαγητό και φάρμακα, αλλά και να λάβουν ιατρική περίθαλψη», όμως πρόσθεσε ότι «εάν πολλοί άνθρωποι συγκεντρωθούν με άτακτο τρόπο, θα προκαλέσει κρυφούς κινδύνους στο έργο για την πρόληψη της πανδημίας».

Σημειώνεται πως αυτή την στιγμή από τις 17.600 κοινότητες της τεράστιας πόλης των 26εκ. κατοίκων, οι 7.624 παραμένουν στο αυστηρότατο lockdown, πράγμα που έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών. Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου όπου πολλοί άνθρωποι βγάζουν κραυγές απελπισίας λόγω του εγκλεισμού αλλά και άλλων προβλημάτων που προκύπτουν από το lockdown, ενώ υπάρχουν καθημερινά πορείες πολιτών που απαιτούν την άρση των μέτρων. Επιπλέον, όπως αναφέρει το BBC πορείες έγιναν και γιατί την Κυριακή άτομα των αρχών πέρασαν το βράδυ και έβαλαν λουκέτα σε πόρτες πολυκατοικιών για να μην μπορούν να εξέλθουν οι πολίτες από τα σπίτια τους.

Έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων

Όπως αναφέρει το Al Jazeera οι περιορισμοί αυτοί που επιβλήθηκαν με την προοπτική να διαρκέσουν για λίγες μέρες έχουν εξοργίσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Σανγκάης. Οι πολίτες παραπονιούνται έντονα για έλλειψη τροφίμων, άλλων βασικών αγαθών αλλά και φαρμάκων.

Σε κάθε πολυκατοικία αντιστοιχούν δύο εθελοντές, οι οποίοι επιτρέπονται να ψωνίζουν στα καταστήματα για το πολύ δύο ώρες την ημέρα.

Επίσης, στα σημεία ανεφοδιασμού καταγράφονται περιπτώσεις λεηλασιών που συμβάλλουν και αυτές στην έλλειψη των τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Zong Ming παραδέχθηκε το Σάββατο πως το σύστημα διανομής τροφίμων έχει καταρρεύσει.

Διαχωρισμός παιδιών από τις οικογένειες τους

Την ίδια στιγμή μέσα στους περιορισμούς περιλαμβάνεται και το ότι σε περίπτωση θετικού κρούσματος σε μία οικογένεια οι ασθενείς μεταφέρονται σε σημεία μαζικής καραντίνας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη αν είναι αρνητικά παραμένουν πίσω.

Αρκετές είναι οι ιστορίες όπου παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειες τους επειδή οι γονείς τους βγήκαν θετικοί ενώ εκείνα όχι. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της οικογένειας της Jenny Ta όπου όπως δήλωσε στο Time όταν έμαθαν ότι ο άντρας της και εκείνη ήταν θετικοί στον κορονοϊό και από τα παιδιά τους μόνο το ένα, μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστό σημείο από το παιδί τους που έβγαινε αρνητικό. Με αποτέλεσμα το παιδί να ξανασυναντηθεί με τους γονείς του μετά από 5 μέρες που βγήκε και εκείνο θετικό.

Αυτό προκαλεί ακόμη ένα παράπονο στους πολίτες της Σανγκάη οι οποίοι μετά τις πολλές περιπτώσεις που έχουν δημοσιευτεί με βίντεο από παιδιά που κλαίνε επειδή είναι μόνα τους μακριά από τους γονείς τους έχουν ζητήσει την κατάργηση του μέτρου.

Παρά τα μέτρα όμως, τα κρούσματα αυτές τις δέκα μέρες δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 25.173 νέα κρούσματα. Εντύπωση προκαλεί πως δεν παρέχονται στατιστικά για τους θανάτους, με πολλούς συγγενείς ανθρώπων που χάθηκαν να αναφέρουν πως οι θάνατοι τους δεν έχουν να κάνουν με τη μόλυνση αλλά με τις συνθήκες νοσηλείας. Το κινεζικό Μέσο Caixin έγραψε πως οι αναφορές για τους θανάτους «κατέβηκαν» μετά από λογοκρισία.

Οι λόγοι που καθυστέρησε το lockdown στην Σανγκάη

Χαρακτηριστικό είναι ότι και όταν οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξήθηκαν στην Σανγκάη σε σχεδόν 1.800 τον Μάρτιο του 2021, η δεν επιβλήθηκε πλήρες lockdown. Παράλληλα, σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας η Xi’an, η οποία φιλοξενεί σχεδόν 13 εκατομμύρια ανθρώπους, προχώρησε σε καθολικό lockdown με λιγότερα από 100 κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2021. Επιπλέον, η πόλη Yuzhou επέβαλε αυστηρό lockdown σε 1,1 εκ. ανθρώπους μετά από μόλις τρία κρούσματα Covid-19.

Στα τέλη Μαρτίου λοιπόν στη Σανγκάη καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα, με το ρεκόρ να γίνεται στις 27 του ίδιου μήνα, όταν τα κρούσματα έφτασαν τότε τα 2.500. Η πόλη αποφάσισε να ανακοινώσει ένα σταδιακό lockdown, πρώτα στην ανατολική περιφέρεια και στη συνέχεια και στα δυτικά. Καθολικό lockdown εφαρμόστηκε στις 3 Απριλίου.

Γιατί όμως καθυστέρησαν να παρθούν τα αυστηρότερα μέτρα;

Το BBC αναλύει πως η Σαγνκάη συνεισφέρει σε πάνω από το 3% του συνολικού ΑΕΠ της Κίνας και επιπλέον πάνω από το 10% του συνολικού εμπορίου της χώρας από το 2018.

Τα αεροδρόμια στη Σαγκάη είναι επίσης υπεύθυνα για τη μεταφορά σχεδόν του μισού προστατευτικού εξοπλισμού και των φαρμάκων που χρειαζόταν η Κίνα στις πρώτες ημέρες της πανδημίας, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Caixin.

Το 2020, οι πτήσεις φορτίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Pudong αντιπροσώπευαν 3,4 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων, δηλαδή ένα εκατομμύριο περισσότερα από τα αεροδρόμια των πόλεων του Πεκίνου, του Guangzhou και του Shenzhen μαζί.

Μελέτες από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι ένα lockdown δύο εβδομάδων σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνου και η Σαγκάη θα μπορούσε να κοστίσει στην Κίνα το 2% του μηνιαίου ΑΕΠ της.

Το μηνιαίο ΑΕΠ της Κίνας το 2021 ήταν 9,5 τρισεκατομμύρια γιουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) κατά μέσο όρο, επομένως η χώρα θα χάνει περίπου 190 δισεκατομμύρια γιουάν (29,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για κάθε εβδομάδα που συνεχίζεται το lockdown.

Τα σκληρά μέτρα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επέλαση της Όμικρον;

Ο καθηγητής Martin Hibberd της Σχολής Υγείας του Λονδίνου τονίζει στο BBC ότι αυτά τα σκληρά μέτρα στη Σανγκάη μπορεί να μην είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα μιας εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής όπως η Όμικρον.

Αντίθετα, λέει, ότι η ύψιστη προτεραιότητα για τον μετριασμό των επιπτώσεων του κορονοϊού θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση όλων, «ιδιαίτερα των ευάλωτων ατόμων, να εμβολιαστούν».

Η Κίνα έχει δώσει περισσότερες από 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid και έχει εμβολιάσει πάνω από το 86% του συνολικού πληθυσμού της.

Αλλά τα ποσοστά εμβολίων μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών – που είναι από τα πιο ευάλωτα – παραμένουν πολύ χαμηλότερα από άλλες ηλικιακές ομάδες.

image

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας λέει τώρα ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων θα πρέπει να είναι το καθήκον προτεραιότητας για τις τοπικές κοινότητες. Έχει επίσης εγκρίνει κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων Covid-19 που χρησιμοποιούν mRNA.

Μέχρι τώρα, η χώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε εγχώρια παραγόμενα εμβόλια, τα οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον.