Στις 25 Μαϊου, οι Ιρλανδοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα που θα αποφασίσει εάν θα καταργηθεί η Ογδοη Τροπολογία του Συντάγματος, που εισήχθη το 2013 και αναφέρει ότι ένα έμβρυο έχει ίσα δικαιώματα με την μητέρα.

Ads

Εάν κερδίσει το «ναι» θα ανοίξει η πόρτα για νομοθεσίες που επιτρέπει τις αμβλώσεις έως κύηση 12 εβδομάδων – και αργότερα στις περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή εάν το έμβρυο δεν προβλέπεται να επιβιώσει. Εάν κερδίσει το «όχι», ο πιο αυστηρός νόμος για τις αμβλώσεις στην ΕΕ θα συνεχίσει να ισχύει.

Αυτή τη στιγμή οι αμβλώσεις είναι παράνομες στην Ιρλανδία – εκτός εάν υπάρχει «πραγματικός και σοβαρός κίνδυνος» για την ζωή της μητέρας – και οι  γυναίκες που συλλαμβάνονται να παραβιάζουν τον νόμο αλλά και οι γιατροί που τις βοηθούν αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 14 χρόνια. Μάλιστα, αυτό αποφασίστηκε μόλις το 2013. Λόγω της νομοθεσίας περισσότερες από 3.000 γυναίκες ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη Βρετανία για να κάνουν άμβλωση, μια και στην χώρα τους δεν επιτρέπεται.

Εκείνοι που είναι εναντίον των αμβλώσεων, υποστηρίζουν ότι η Ογδοη Τροπολογία έχει σώσει χιλιάδες ζωές. ‘Ομως οι υποστηρικτές των αμβλώσεων θεωρούν ότι έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα ντροπής, φοβισμένων γιατρών και γυναικών που εξαναγκάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Αυτή τη στιγμή, οι γυναίκες που συλλαμβάνονται να παραβιάζουν τον νόμο – και οι γιατροί που τις βοηθούν – αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και 14 ετών.

Ads

Τα προγνωστικά λένε ότι οι Ιρλανδοί θα πουν το «ναι» μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα της κύησης. Ωστόσο το στρατόπεδο του «όχι» παραμένει ισχυρό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, κάτι που κάνει ιδιαίτερα δύσκολα τα προγνωστικά.

In her shoes: Γυναίκες μοιράζονται την ιστορία τους

Η ακτιβίστρια Τζένετ Ο Σάλιβαν μοιράστηκε τη δική της εμπειρία από το ταξίδι στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης. Τώρα μητέρα δύο παιδιών, δεν μετανιώνει για την άμβλωση στα 19 της όταν απέτυχε η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιούσε παρά μόνο για το γεγονός ότι έπρεπε να κάνει αυτό το ταξίδι .

«Δεν ήμουν μόνη σε αυτό το ταξίδι, και υπήρχαν άλλες τέσσερις γυναίκες, και όλες ήμασταν κάπως νευρικές. Φτάσετε με τρένο στο Σταντστεντ και κατευθυνθήκαμε στο κέντρο του Λονδίνου. Βγήκαμε στην ίδια στάση και μας είπαν ότι θα μπορούσαμε να τηλεφωνήσουμε στην κλινική και ένα ταξί θα έρχόταν να μας πάρει. Ηταν ένα μίνιμπας που μας παρέλαβε όλες που είχαμε ταξιδέψει μαζί από την Ιρλανδία.

Ήταν δύσκολο γιατί υπήρχαν έξω οι διαδηλωτές. Γνωρίζουν ποιες ημέρες οι γυναίκες από την Ιρλανδία ταξιδεύουν συνήθως, Πέμπτη ή Παρασκευή, οπότε έχουν το Σαββατοκύριακο να αναρρώσουν. Γνώριζαν λοιπόν ότι πιθανότατα οι γυναίκες που πήγαιναν εκείνη την ημέρα ήταν από την Ιρλανδία και μας έλεγαν στη γλώσσα μας «ο Θεός αγαπά εσάς και το μωρό σας». Ναι, ήταν αρκετά σοκαριστικό».

Ενώ η Τζανετ δεν μετανιώνει, εξακολουθεί να υπάρχει ένα βαθύ κλίμα ντροπής γύρω από την άμβλωση στην Ιρλανδία.

Πρόσφατα, εκατοντάδες γυναίκες έχουν αρχίσει να μοιράζονται παρόμοιες ιστορίες στο προφίλ In Her Shoes στο Facebook , αλλά πάντα ανώνυμα. Αυτές οι ιστορίες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του δημοψηφίσματος.

Η ανισότητα της πρόσβασης στην άμβλωση ανά τον κόσμο

Η άμβλωση, αντικείμενο δημοψηφίσματος αυτήν την εβδομάδα στην Ιρλανδία και δικαστικής διαδικασίας στην Νότια Κορέα, παραμένει απαγορευμένη σε δεκάδες χώρες στον κόσμο. Στις υπόλοιπες, οι νομοθεσίες ποικίλλουν επιβάλλοντας ορισμένες φορές σημαντικούς περιορισμούς.

Στην Νότια Κορέα, όπου η διακοπή της κύησης είναι παράνομη, εκτός περιπτώσεων βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την ζωή της μητέρας, το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει αύριο μία προσφυγή κατά του νόμου του 1953, που σήμερα σπανίως εφαρμόζεται.

Την Παρασκευή, η Ιρλανδία ψηφίζει για την φιλελευθεροποίηση της άμβλωσης, που απαγορεύεται από το 1982 από το Σύνταγμα, εκτός εάν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο (2013). Η άμβλωση επισύρει ποινή κάθειρξης 14 ετών στην Ιρλανδία.

Η Μάλτα, όπου ο καθολικισμός είναι κρατική θρησκεία, παραμένει η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απαγορεύει πλήρως την άμβλωση. Σε περίπτωση παραβίασης του νόμου, η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης κυμαίνεται από 18 μήνες μέχρι 3 χρόνια.

Η άμβλωση είναι παράνομη στην Ανδόρα και τον Αγιο Μαρίνο, που βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά όχι και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και στο Βατικανό.

Στον υπόλοιπο κόσμο, η άμβλωση απαγορεύεται σε 15 χώρες: Κονγκό, Αίγυπτος, Γκαμπόν, Γουινέα-Μπισάου, Μαδαγασκάρη, Μαυριτανία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σενεγάλη, στην Αφρική. Ονδούρα, Νικαράγουα, Σαλβαδόρ, Σουρινάμ, Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία στην Αμερική. Φιλιππίνες, Παλάου και Λάος στην Ασία.

Στο Σαλβαδόρ, όπου η άμβλωση τιμωρείται με βαριές ποινές φυλάκισης, δύο πρόσφατες περιπτώσεις έχουν προκαλέσει σοκ: η Τεοντόρα Βάσκες και η Μαρία Φιγκερόα πέρασαν κάθε μία δέκα χρόνια στην φυλακή για αποβολή, την οποία η δικαιοσύνη θεώρησε ανθρωποκτονία. Καταδικάστηκαν αρχικά σε 30ετή κάθειρξη και αποφυλακίσθηκαν μετά την μετατροπή της ποινής τους.

Σε πολλές χώρες, η άμβλωση υπόκειται σε εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς.

Επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση κινδύνου για την ζωή της μητέρας στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την Λιβύη, την Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Συρία το Αφγανιστάν, την Υεμένη, το Μπανγκλαντές, την Βιρμανία, την Σρι Λάνκα, την Γουατεμάλα, την Παραγουάη και την Βενεζουέλα.