Η νίκη του Ε. Τατάρ στα κατεχόμενα είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την επίλυση του κυπριακού, που θα ήταν δύσκολη ακόμη και αν κέρδιζε ο Μ. Ακιντζί. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν έτσι κι αλλιώς επηρέαζε καταλυτικά τη στάση των Τουρκοκυπρίων, τώρα θα λύνει και θα δένει χωρίς καν να χρειάζεται προσχήματα. Οι καταγγελίες του Μ. Ακιντζί για την καθαρότητα του αποτελέσματος δεν έχουν και μεγάλη σημασία, από τη στιγμή που η αμφισβήτηση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ανατροπή.

Ads

Για τη Λευκωσία είναι μια βολική εξέλιξη. Η μάχη θα πρέπει να δοθεί για την έκβαση του blame game, να μη χρεωθεί την ευθύνη για την πιθανή αποτυχία της νέας προσπάθειας για την επανένωση του νησιού. Ο γγ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες έχει έτοιμες τις προσκλήσεις προς τους ηγέτες των δύο πλευρών και συνομιλίες θα γίνουν οπωσδήποτε. Ακόμη και αν ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δεν έχει ειλικρινή βούληση για την υπέρβαση του αδιεξόδου, θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από την αδιαλλαξία του Τατάρ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συγκλονίζεται από το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων στο οποίο είναι μπλεγμένοι κορυφαίοι πολιτικοί και το οποίο αποκαλύφθηκε από το Αλ Τζαζίρα, δηλαδή από τους Καταριανούς συμμάχους του Ερντογάν. Το κύρος της χώρας έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά και τίποτα δεν δείχνει ότι το παρακράτος που έστησε τη βρώμικη αυτή δουλειά έχει εξαρθρωθεί. Διαφθορά, διαπλοκή, σκοτεινές οικονομικές συναλλαγές από ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος που είχε δείξει τη σαπίλα του όταν κατέρρευσαν οι τράπεζες και επιβλήθηκε capital control.

Για τις Βρυξέλλες είναι σοκαριστικό ότι λειτουργούσε βιομηχανία παράνομης έκδοσης ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Και είναι ένας λόγος να πιέσουν ακόμη περισσότερο τη Λευκωσία για μια συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους σχετικά με τη διανομή του ενεργειακού πλούτου. Η οριστική διχοτόμηση είναι πια πολύ κοντά. Οι όροι μένει να διευκρινιστούν.

Ads

Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ με τη δέσμευση για την επίλυση του κυπριακού που δεν συνέβη ποτέ και δεν θα συμβεί, όπως όλα δείχνουν, ούτε τώρα. Σύντομα θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης που αυτή τη φορά δεν θα αφορά τόσο τη διαμόρφωση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας όσο τον προγραμματισμό των γεωτρήσεων και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Οσοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τιμωρούνται άλλο οι Τουρκοκύπριοι με αποκλεισμό είναι ώρα να μιλήσουν.