Μία απόφαση που ενδεχομένως να φέρει μια μεγάλη ανατροπή στον ευρωπαϊκό ορίζοντα μεσούσης της προσφυγικής κρίσης αλλά και στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, είναι αυτή που πήρε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, ακυρώνοντας τις προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για τις εκλογές – θρίλερ που διεξήχθησαν πριν από περίπου έναν μήνα στη χώρα με τον Πράσινο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν να παίρνει την πρωτιά με ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του ακροδεξιού αντιπάλου Νόρμπερτ Χόφερ.
Ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε υπερισχύσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών – όπου οι υποψήφιοι των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Kόμματος βγήκαν εκτός – χωρίς όμως να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Στα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου εμφανιζόταν και πάλι πρώτος, με μικρό προβάδισμα έναντι του Φαν ντερ Μπέλεν. Η εικόνα ανατράπηκε όταν καταμετρήθηκαν οι περίπου 700.000 επιστολικές ψήφοι, που έδωσαν τη νίκη τελικά στο νήμα, στον υποψήφιο των Πρασίνων.
Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν είχε συγκεντρώσει στον δεύτερο γύρο 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.863 ψήφους.
Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) του Χόφερ είχε προσβάλει τη διαδικασία, υποστηρίζοντας πως έγιναν παρατυπίες στο άνοιγμα των επιστολικών ψήφων. Πιο συγκεκριμένα είχε καταγγείλει ότι οι επιστολικές ψήφοι σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες, είχαν αρχίσει να καταμετριόνται νωρίτερα του κανονικού. Κατήγγειλε επίσης απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών και καταμέτρηση των ψήφων από μη εξουσιοδοτημένους ανθρώπους. Έτσι ζήτησε την ακύρωση των εκλογών, με το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάζει δεκάδες μάρτυρες και να διατάζει την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.
Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστρίας που εκλογές ακυρώνονται. Μόνο σε δύο περιπτώσεις, στις βουλευτικές εκλογές του 1970 και του 1995, είχε κριθεί απαραίτητη από το Συνταγματικό Δικαστήριο η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, σε μεμονωμένες όμως περιφέρειες.
Οι νέες προεδρικές εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν σύντομα και να διεξαχθούν τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Το αποτέλεσμα… αβέβαιο όπως και στις εκλογές του Μαΐου, ειδικά λόγω του προσφυγικού αλλά ακόμα περισσότερο λόγω της επιλογής της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Νέα δεδομένα μετά το Brexit
Με τον αντιευρωπαικό ασκό του Αιόλου να έχει ανοίξει μετά το Βrexit, η Βρετανία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα και να αποτελέσει το κλειδί για το αποτέλεσμα των νέων εκλογών.
Η πλατφόρμα του Βαν Ντερ Μπέλεν έχει έντονα φιλο-ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με την ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική ρητορική του ακροδεξιού Χόφερ, που μετά το βρετανικό δημοψήφισμα έχει ενταθεί.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στη Βρετανία, ο Χόφερ ήταν από τους πρώτους άλλωστε που έσπευσε να ζητήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στην Αυστρία για την έξοδο από την ΕΕ – πρόταση που επανέλαβε και το Σάββατο. «Εάν η ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο δεν αποφασίσει μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, εμείς οι Αυστριακοί, εάν θέλουμε να παραμείνουμε μέλος της», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το 1994, στο δημοψήφισμα που έγινε στη χώρα για την είσοδο στην ΕΕ το 67% των Αυστριακών είχε ψηφίσει «ναι», με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν παρά την τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς ότι οι πολίτες συνεχίζουν να στηρίζουν την παραμονή στην Ενωμένη Ευρώπη, αν και όχι και τόσο φανατικά. Η Αυστρία έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά είναι το προσφυγικό που ωθεί το πολιτικό σκηνικό στα άκρα.
Το προσφυγικό ήταν άλλωστε κι ένα από τα κεντρικά διακυβεύματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, σε μία χώρα μάλιστα που λόγω της εξαίρεσης της από τη ζώνη Σένγκεν δεν έχει βιώσει την προσφυγική κρίση, όσο οι χώρες των Βαλκανίων.
Το φθινόπωρο -όταν θα διεξαχθούν δηλαδή οι νέες εκλογές – δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία, γεγονός που οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει κλίμα αντιπαραθέσεων και ενδυνάμωση του Χόφερ, έναντι του Μπέλεν που είναι θιασώτης μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα. Κι αυτό σε μία Αυστρία που έχει ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να δεχτεί χριστιανούς πρόσφυγες, καταγγέλλοντας την ευρωπαϊκή συμφωνία που την υποχρεώνει να μετεγκαταστήσει στο έδαφος της ανθρώπους από την Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες λοιπόν προσπαθούν να κάνουν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο πιο επώδυνη γίνεται, φοβούμενοι ντόμινο αποχωρήσεων, μία επικράτηση του ακροδεξιού κι ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας θα προκαλέσει πολλούς πονοκέφαλους για το μέλλον της Ενωμένης (;) Ευρώπης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >