Τον ισχυρισμό του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα νοσοκομείο για παιδιά στη Μαριούπολη, απορρίπτει η ρωσική πλευρά.

Ads

Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός των ουκρανικών αρχών κάνει λόγο για 17 τραυματίες.

Ωστόσο, ο επίσημος πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε, ότι σε αυτό το νοσοκομείο δεν υπάρχουν ούτε προσωπικό ούτε ασθενείς, εδώ και πολλές μέρες.

Ο ίδιος επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων της πόλης, ότι όλο το προσωπικό και οι νοσηλευόμενοι του μαιευτηρίου Νο. 1 στη Μαριούπολη (σσ. του κτιρίου που χτυπήθηκε, δηλαδή) εκδιώχθηκαν ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου από τον ουκρανικό στρατό και τα ναζιστοτάγματα και το μετέτρεψαν σε θέση μάχης.

Ads

Τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν μαρτυρίες του προσωπικού του νοσοκομείου, ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, άντρες με στρατιωτικές φόρμες έδιωξαν το προσωπικό και τους νοσηλευόμενους και ανέπτυξαν οπλισμό στους χώρους του.

Μάλιστα, στους πολεμικούς ανταποκριτές έφτασε η πληροφορία, ότι από την πρώτη στιγμή της έναρξης του πολέμου, το συγκεκριμένο μαιευτήριο καταλήφθηκε από τον 2ο λόχο της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του ουκρανικού στρατού, όλοι οι ασθενείς και το προσωπικό εκδιώχθηκαν σε άλλες εγκαταστάσεις «και μερικοί μάλιστα πήγαν στα σπίτια τους».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε από τις 5 Μαρτίου, ότι τα ναζιστοτάγματα «Αζόφ» και «Αϊντάρ», έχουν μετατρέψει σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια και νηπιαγωγεία της Μαριούπολης σε οχυρά.

Τέλος να σημειωθεί ότι πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων στη Ρωσία και διεθνώς, εκφράζουν ερωτηματικά για την αναντιστοιχία μεταξύ του βομβαρδισμού ενός μαιευτηρίου σε πλήρη λειτουργία και των τελικών συνεπειών.