Στη δημοσιότητα έδωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το FBI την πλήρη απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ του δράστη του μακελειού στο γκέι κλαμπ του Ορλάντο, Pulse και των στελεχών της άμεσης δράσης, όπου ακούγεται ο ένοπλος να ορκίζεται πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

«Ορκίζομαι πίστη στον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι του Ισλαμικού Κράτους» ακούγεται να λέει ο Όμαρ Ματίν σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ομάρ Ματίν είχε τηλεφωνήσει στην άμεση δράση λίγο πριν επιτεθεί στο γκέι κλαμπ όπου άφησε πίσω του 49 νεκρούς και 53 τραυματίες. 

Ο διάλογος

Αστυνομία: Έκτακτα περιστατικά 911, η κλήση ηχογραφείται 
Ματίν: Στο όνομα του Θεού του Εύσπλαχνου, του Ωφέλιμου [στα αραβικά] 
Αστυνομία: Τι; 
Ματίν: Επαινώ το Θεό, και οι προσευχές και η ειρήνη να είναι πάντα με τον προφήτη του Θεού [στα αραβικά]. Σας ενημερώνω, είμαι στο Ορλάντο και εγώ άνοιξα πυρ 
Αστυνομία: Ποιο είναι το όνομά σου; 
Ματίν: Το όνομά μου είναι δεσμεύομαι να υποταχθώ στον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι του Ισλαμικού Κράτους
Αστυνομία: Οκ, πώς σε λένε; 
Ματίν: Δεσμεύομαι να υποταχθώ στον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι του Ισλαμικού Κράτους και ο Θεός να τον προστατεύει [στα Αραβικά]
Αστυνομία: Ωραία, που βρίσκεσαι; 
Ματίν: Στο Ορλάντο
Αστυνομία: Πού στο Ορλάντο; 
Αμέσως μετά ο Ματίν έκλεισε το τηλέφωνο. 

Ads

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι λόγοι που δόθηκε στη δημοσιότητα ένα μέρος των συνομιλιών ήταν η ευαισθησία εκ μέρους των αμερικανικών αρχών προς τα συμφέροντα των επιζώντων και των οικογενειών των θυμάτων και η ανάγκη διατήρησης της ακεραιότητας της έρευνας.

Ο Ομάρ Ματίν ακούγεται μεταξύ άλλων να ζητάει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Συρία και το Ιράκ. Επίσης, ο δράστης απειλεί να ανατινάξει ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά και να φορέσει στους θαμώνες γιλέκα με εκρηκτικά. Ωστόσο, ούτε στο μπαρ αλλά ούτε και στο αυτοκίνητο του δράστη βρέθηκαν γιλέκα ή εκρηκτικά.

Οι αρχές συνεχίζουν να εκτιμούν ότι ο Ομαρ Ματίν ενήργησε μόνος χωρίς καμία βοήθεια από δίκτυα ισλαμιστών.