«Καλωσορίζουμε την πρόταση για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. Όπως τόνισε παραμένει εθνική ευθύνη η διαφύλαξη των συνόρων και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός έξι μηνών.

Ads

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως κατά τη συζήτηση έγιναν βήματα προς τα εμπρός και αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε Ελλάδα και Ιταλία σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα οι ευρωπαίοι ηγέτες «αναγνώρισαν τον ρόλο – κλειδί της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές» και κάλεσαν την Άγκυρα να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμη μίλησε για αναγνώριση της «ουσιαστικής» σχέσης Ελλάδας –  Τουρκίας αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ των δύο χωρών, ώστε όσοι δεν θεωρούνται πρόσφυγες να επιστρέφουν στη γειτονική χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του, όπως και στην εισήγησή του κατά τη Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε πως είναι αναγκαία η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε., ενώ αναφέρθηκε στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών μέσω συνεργασίας με τρίτες χώρες. «Πρέπει να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης από τη μία πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και μία συγκροτημένη πολιτική επιστροφών», τόνισε.

Για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, είπε πως συνεχίζεται η ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Το μέλλον της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιλαμβάνει φράχτες αλλά αλληλεγγύη και ανθρωπιά, αλλά και να στηρίζεται στην αρχή του διαμερισμού της ευθύνης».

Ads