Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ζητά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για κρίση που έχει ξεσπάσει στην Αζοφική Θάλασσα, αφότου η Ρωσία άνοιξε πυρ κατά τριών μικρών πολεμικών πλοίων της χώρας του.

Ads

Ο Ποροσένκο ζήτησε από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν πλοία στο σημείο για να υποστηρίξουν το Κίεβο και  να εγγυηθούν την ασφάλεια».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την Αζοφική Θάλασσα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε συνέντευξή του στη Bild.
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά το περιστατικό στα στενά του Κερτς, η Ουκρανία ενέκρινε στρατιωτικό νόμο, για 30 ημέρες σε 10 παραμεθόριες και παράκτιες περιοχές της χώρας .

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έπραξαν, κατ’ αυτόν, απλά ό,τι όφειλαν για να «εκτελέσουν το καθήκον τους με ακρίβεια». Κατήγγειλε εκ νέου μια «πρόκληση» του Ποροσένκο, που σύμφωνα με τον Πούτιν αποφάσισε να «κάνει κάτι» διότι τα πάει άσχημα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης στην Ουκρανία.

Ads

Μπροστά στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Τετάρτη «εξαιρετικά ανήσυχη» αλλά κατέστησε σαφές πως προς το παρόν δεν σχεδιάζει την επιβολή νέων κυρώσεων για να τιμωρηθεί η Ρωσία για την επιχείρηση εναντίον των ουκρανικών πολεμικών.

Οι 28 χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» αυτή τη «χρήση βίας από τη Ρωσία», με φόντο «την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση στην περιοχή», με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών.