Αποτροπιασμό προκαλεί στην Τουρκία η είδηση ότι μικρά προσφυγόπουλα που διαβιούσαν σε καταυλισμό, τον οποίο μάλιστα οι αρχές της χώρας κι όχι μόνο παρουσιάζουν και ως «υποδειγματικό», έπεσαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων.

Ads

Τουλάχιστον 8 παιδιά βιάστηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό του Νιζίπ, στην επαρχία του Γκαζιάντεπ, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, από τον εργαζόμενο ως συντηρητή στην υποδομή. Οι βιασμοί διαπράχθηκαν κατά την περασμένη χρονιά και τα θύματα ήταν ηλικίας από 8 έως 12 ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Birgun ο συντηρητής, που συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενδέχεται να βίασε ακόμη και 30 παιδιά. Οι οικογένειές τους όμως δεν κατήγγειλαν το γεγονός στη δικαιοσύνη γιατί φοβόντουσαν ότι θα απελαθούν. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει την καταδίκη του δράστη σε κάθειρξη 289 ετών.

Ο δράστης φέρεται να παράσερνε τα θύματά του στις τουαλέτες και τα βίαζε αφού τους υποσχόταν χρήματα: από 1,5 έως 5 τουρκικές λίρες, δηλαδή 0,45-1,5 ευρώ.

Ads

Σημειώνεται ότι στον καταυλισμό αυτό ζουν σε σκηνές 10.800 πρόσφυγες, ενώ σε ολόκληρη την Τουρκία φιλοξενούνται περίπου 3 εκατ. ξεριζωμένοι.

Τα… εύσημα

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισκέφθηκαν τον περασμένο μήνα τον γειτονικό καταυλισμό Νιζίπ 2.

Ο Τουσκ είχε πλέξει μάλιστα τότε το εγκώμιο της Άγκυρας λέγοντας ότι η Τουρκία δίνει στον κόσμο «το καλύτερο παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες».