Μήνυση εναντίον δύο ψυχολόγων που εκπόνησαν το πρόγραμμα των λεγόμενων «προχωρημένων τεχνικών ανάκρισης» της CIA κατέθεσε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). Όπως αναφέρουν στην μηνυτήρια αναφορά τους κατά την περίοδο Μπους οι δύο ψυχολόγοι που εργάζονταν για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, παρότρυναν την CIA «να υιοθετήσει τα βασανιστήρια ως επίσημη πολιτική», αμειβόμενοι αδρά για αυτό.

Ads

Πέτρες του σκανδάλου οι Τζέιμς Μίτσελ και ο Μπρους Τζέσεν, δύο ψυχολόγοι, πρώην στελέχη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τους οποίους κατηγορούν ότι «σχεδίασαν τις μεθόδους βασανιστηρίων και διεξήγαγαν παράνομα πειράματα σε ανθρώπους, κρατούμενους της CIA, για να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν το πρόγραμμα». «Έλαβαν μέρος προσωπικά στα βασανιστήρια και επέβλεψαν την εφαρμογή του προγράμματος για λογαριασμό της CIA», αναφέρει επίσης η Ένωση.

Η αγωγή υπεβλήθη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον εξ ονόματος τριών κρατουμένων των ΗΠΑ, των Γκιουλ Ραχμάν, Σουλεϊμάν Αμπντουλάχ Σαλίμ και Μοχάμεντ Αχμέντ Μπεν Σουντ. Σύμφωνα με την αγωγή, ο Σαλίμ και ο Μπεν Σουντ υπέστησαν μακρόχρονη ψυχολογική και σωματική βλάβη, ενώ ο Γκιουλ πέθανε από υποθερμία, που προκλήθηκε από αφυδάτωση και την έκθεση στο ψύχος.

Η CIA αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την μήνυση.

Ads