Ταραχές ξέσπασαν στη Βηθλεέμ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων που τελείται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το οποίο ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο.

Ads

Σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τους τοπικούς ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας για ξεπούλημα εδαφών προς όφελος του Ισραήλ και φώναζαν συνθήματα κατά του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ για προδοσία των ομόθρησκων Παλαιστινίων.

Ο Θεόφιλος Γ’ εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων το 2005 και είχε υποσχεθεί ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία του πρώην πατριάρχη Ειρηναίου με την οποία είχε πουλήσει εκκλησιαστική γη της ανατολικής Ιερουσαλήμ σε Ισραηλινούς εργολάβους έναντι αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν τήρησε την υπόσχεσή του να ακυρώσει τη συμφωνία αυτή», δήλωσε ο Μαρουάν Τουμπάσι πρόεδρος του Συμβουλίου των αραβικών ορθόδοξων οργανώσεων και υφυπουργός Τουρισμού της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Ads

Σύμφωνα με τον Τουμπάσι, ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ δέχτηκε ακόμη να εκχωρήσει νέα ακίνητη περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε ισραηλινή εταιρία.