Σε θρίλερ εξελίσσονται οι εκλογές στην Ολλανδία, με το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης να έχει εκ προοιμίου απορριφθεί. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταμετρημένες ψήφους το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) λαμβάνει μόλις μία έδρα παραπάνω από το Εργατικό Κόμμα που ακολουθεί με 30 έδρες, αν και βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος. Το δεξιό Κόμμα της Ελευθερίας έρχεται τρίτο στη μάχη των εκλογών και το Χριστιανοδημοκρατικό τέταρτο. Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο τέως πρωθυπουργός Μπαλκενέντε, παραιτήθηκε από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

Ads

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές το συντηρητικό VVD, υπό την ηγεσία του Μαρκ Ρούτε, φαινόταν να εξασφάλιζε μια άνετη αλλά χωρίς αυτοδυναμία νίκη. Ωστόσο, το Εργατικό έκανε την έκπληξη, αφού πήρε περισσότερες ψήφους απ΄ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές. Καλύτερη νίκη από ότιο αναμενόταν φαίνεται να εξασφαλίζει και ακροδεξιό- ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας θα εκλέξει 23 βουλευτές, ενώ συντριβή αποτελεί το εκλογικό αποτέλεσμα για τους Χριστιανοδημοκράτες, που μετά από την παραίτηση τους από κυβέρνηση λόγω της άρνησής της να αυξήσει την ολλανδική παρουσία στον Αφγανιστάν, φαίνεται να εκλέγουν μόλις 21 βουλευτές από τους 41 που είχαν. Σημειώνεται ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είχε ηγηθεί των τελευταίων τεσσάρων κυβερνητικών συνασπισμών στη χώρα.

Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο πρώην πρωθυπουργός Μπαλκενέντε ανακοίνωσε την παραίτηση τους από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για την εκλογική ήττα. Ο Μάρκελ Μπούγκερς, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Tilburg, δήλωσε ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, θα είναι μία συμφωνία αριστεράς-δεξιάς, που περιγράφεται συχνά ως «πορφυρή συμμαχία».

Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, πράγμα που είναι αρνητικό αυτή τη στιγμή για την Ολλανδία που καλείται να ριχτεί στη μάχη εναντίον των δημοσιονομικών της προβλημάτων. Σημειώνεται ότι το ολλανδικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αγγίξει φέτος το 6,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ads

Διαβάστε επίσης: Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές σήμερα στην Ολλανδία