Τα συσσωρευμένα αδιέξοδα του γερμανικού πολιτικού συστήματος εκφράζονται με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο στην Θουριγγία, όπου συνεχίζεται η κρίση που προκάλεσε η ανίερη συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών, ακροδεξιού AfD και φιλελευθέρων για την ανάδειξη στην πρωθυπουργία του κρατίδιου, του φιλελεύθερου Κέμεριχ, μετά τις τοπικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Ads

Οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν ανέδειξαν το γεγονός, ότι παρά την αντι-ακροδεξιά ρητορική, η πρακτική της γερμανικής δεξιάς και η απαξίωση της σοσιαλδημοκρατίας ενισχύουν τον «ρυθμιστικό» ρόλο της ακροδεξιάς. Χαρακτηριστική αυτής της πρακτικής είναι η στάση των Χριστιανοδημοκρατών. «Η εκλογή του συγκεκριμένου πρωθυπουργού είναι πράξη ανήκουστη, καθώς η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση αθέτησε μια βασική αρχή τόσο του κόμματος όσο και δική μου: δεν πρέπει να δημιουργούνται πλειοψηφίες με τη βοήθεια της AfD» σχολίασε η Ανγκελα Μέρκελ και χαρακτήρισε «ασυγχώρητη διαδικασία» την εκλογή ως νέου πρωθυπουργού της Θουριγγίας του επικεφαλής των φιλελευθέρων (FDP) με τη στήριξη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στις 6 Φεβρουαρίου μετά το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει το κρατίδιο από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019.

Το θέμα όμως είναι ότι η Μέρκελ φωτίζει μόνο την μισή αλήθεια. Διότι ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών (SPD) – Αριστεράς (Die Linke) – Πρασίνων (Grüne), που κυβερνούσε το κρατίδιο των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων την προηγούμενη πενταετία, δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες για σχηματισμό κυβέρνησης έδρες. Οι Πράσινοι και οι σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν εκλογικές απώλειες, ενώ η Αριστερά, αύξησε τα ποσοστά της κατά τρεις μονάδες. Δεύτερο κόμμα (23,4%) αναδείχθηκε η ακροδεξιά Εναλλακτική με επικεφαλής τον Μπιερν Χέκε. Οι φιλελεύθεροι του σημερινού πρωθυπουργού Τόμας Κέμεριχ μόλις που κατάφεραν να μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο πιάνοντας το όριο του 5%. Οι Χριστιανοδημοκράτες πήραν 21,7%. Ετσι, η προφανής λύση ήταν κυβέρνηση πλειοψηφίας με τη συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών – Αριστεράς. Μάλιστα, ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών στη Θουριγγία Μάικ Μέρινγκ είχε δηλώσει αρχικά ότι «για μένα η ύπαρξη σταθερών πλειοψηφιών στο κρατίδιο είναι πιο σημαντική από το κομματικό συμφέρον. Δεν έχουμε ανάγκη το Βερολίνο για να απαντήσουμε στο ερώτημα πώς θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας στη Θουριγγία και πώς θα συνομιλήσουμε με όσους βρίσκονται μαζί μας στον χώρο της συνταγματικής τάξης».

Κι όμως, ήταν η κεντρική διοίκηση του CDU που φρέναρε κάθε τέτοια σκέψη, επικαλούμενη απόφαση συνεδρίου με την οποία αποκλείεται κατηγορηματικά κάθε συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς και την AfD, στο πλαίσιο της γνωστής, αντιδραστικής, εξισωτικής θεωρίας των «δύο άκρων».

Ads

Συνεπώς, η «φρίκη» της Μέρκελ, είναι μάλλον «κροκοδείλια»… 

*Η πικέτα που κρατάει ο διαδηλωτής στη φωτό μεταφράζεται «Όχι άλλο φασισμός» και προέρχεται από τις διαδηλώσεις κατά του ακροδεξιού AfD στην Θουριγγία