Στο Βρετανικό Μουσείο θα εκτεθούν πάνω από 200 θησαυροί της «υποβρύχιας Πομπηίας». Αντικείμενα από δύο ιστορικές «υποβρύχιες» πόλεις της Κάτω Αιγύπτου, θα εκτεθούν στο ευρύ κοινό στη νέα αυτή έκθεση που θα ανοίξει στις 19 Μαΐου. 

Ads

Η έκθεση «Όσιρις, τα βυθισμένα ερείπια της Αιγύπτου», παρουσιάζει εκθέματα από το Ηράκλειο – γνωστό και ως Θώνις – και την Κάνωπο, πόλεις οι οποίες βυθίστηκαν στον κόλπο του Αμπουκίρ, στο Δέλτα του ποταμού Νείλου τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Η ανακάλυψη τους έγινε από τον Γάλλο αρχαιολόγο, Φρανκ Γκοντιό σε βάθος το οποίο δεν ξεπερνούσε τα 6 μέτρα. Ο λόγος για τον οποίο εξαφανίστηκαν δεν είναι ακόμα γνωστός, ωστόσο, ο Γκοντιό πιστεύει πως για την εξαφάνισή τους ευθύνεται κάποιος σεισμός.

Δείτε το υπέροχο βίντεο από την υποβρύχια Πομπηία: 

Ήδη έχουν ανασυρθεί πάνω από 200 ευρήματα μεγάλης ιστορικής σημασίας ενώ εκτιμάται ότι αυτά αποτελούν μόλις το 5% των συνολικών ευρημάτων που βρίσκονται θαμμένα στην περιοχή.

Ads

image

image

image 

image

«Η Πομπηία είναι μια πολύ μικρή πόλη. Οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν τον 18ο αιώνα και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Σκεφτείτε τώρα ότι η έκταση του Ηρακλείου – Θώνις είναι η τριπλάσια» εξήγησε ο Γκοντιό.