Υπέρ ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, όπως πρότεινε στην ομιλία του για τη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αλλά και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον. Ικανοποιημένος για το «απερίφραστο» μήνυμα του Αμερικανού προέδρου και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

Ads

«Πιστεύω ότι η πρόταση επιστροφής στα σύνορα προ του 1967 και το να εξετάσουμε την ανταλλαγή εδαφών -να την εξετάσουμε και όχι να επιμένουμε δογματικά σε αυτήν- θα ήταν ένα καλό και διαχειρίσιμο μονοπάτι», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον «χαιρέτισε θερμά» τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα προ του 1967. Το τελευταίο, σύμφωνα με την Άστον, προϋποθέτει «ένα ισραηλινό κράτος του οποίου οι ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας έχουν καλυφθεί και υπάρχει συμφωνία για τα θέματα της Ιερουσαλήμ και των προσφύγων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «απερίφραστο» μήνυμα του Αμερικανού προέδρου και δήλωσε ότι πλέον η αμερικανική θέση είναι αντίστοιχη με την θέση της Ευρώπης για το θέμα.

Ads

O απερχόμενος γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να ενεργήσουν, μετά και την έκκληση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να εγκαθιδρυθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967. Ο κ. Μούσα «κάλεσε τις ΗΠΑ με αφορμή και την ομιλία του κ. Ομπάμα να ενεργοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσά του την ανατολική Ιερουσαλήμ», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ και της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, που συναντήθηκαν σήμερα την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο, εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση για τα όσα είπε στη χθεσινή του ομιλία ο Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά το μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος που τα σύνορά του θα πρέπει να είναι αυτά του 1967.

Παράλληλα, σήμερα ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ χαιρέτισε την υπόσχεση του προέδρου Ομπάμα που στη χθεσινή ομιλία του ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν μεγάλη οικονομική βοήθεια στην Αίγυπτο. Ο κ. Σαράφ εκτίμησε ότι «αυτή η αμερικανική υποστήριξη και οι υποσχέσεις της ΕΕ θα βοηθήσουν για να ενισχυθεί η οικονομία της Αιγύπτου και να ξεκινήσουν νέα έργα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτίου πρωθυπουργού, μεταδίδει το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.