Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από τα μνημόνια επισήμαναν οι αρμόδιοι επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόσβσκις, παρουσιάζοντας τη νέα έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα. Ωστόσο υπάρχουν και αστερίσκοι με την επισήμανση των κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα θετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση (ρύθμιση των 120 δόσεων, η 13η σύνταξη και η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια).
Ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει «αξιόλογα αποτελέσματα» με σημαντικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018, τη μείωση του χρέους με μέτρα ελάφρυνσης και υπογραμμίζοντας τη σταδιακή επαναφορά της στις αγορές, κάτι που, όπως είπε, είναι «πολύ θετικό για τον ελληνικό λαό».
Σχετικά με τα θετικά μέτρα που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση για να βγει από το πρόγραμμα και να διασφαλίσει ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι εντός τροχιάς» και πως η Κομισιόν, όπως έκανε μέχρι σήμερα, θα παρακολουθεί την πορεία του πλεονάσματος και των δημοσιονομικών στόχων και θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας, διατηρώντας τον εποικοδομητικό διάλογο.
Αντίθετα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, που εκφράζει τις πιο συντηρητικές δυνάμεις, ανέφερε μεν πως χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα και τα υγιή δημοσιονομικά της έχει αυξηθεί η απασχόληση και η εσωτερική ζήτηση, ωστόσο ισχυρίστηκε πως το τελευταίο πακέτο μέτρων είναι «δαπανηρό» και δεν ακολουθεί «τη σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση». Επίσης, ανέφερε ότι ανατρέπει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2019. Όπως είπε το ζήτημα θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον κείμενο της έκθεσης, οι εκτιμήσεις είναι:
- Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφίμων, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα έχουν εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,4% του ΑΕΠ.
- Η Εισαγωγή μιας μόνιμης 13ης σύνταξης και χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις συντάξεις επιζώντων έχει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,5% του ΑΕΠ.
- Τα νέα καθεστώτα δόσεων για τον διακανονισμό χρεών επί των φόρων, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των πληρωμών προς τις τοπικές κυβερνήσεις έχει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος που κυμαίνεται από 0,3-0,6% του ΑΕΠ το 2019.
Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν, σημειώνουν τα εξής:
- Η Επιτροπή διατυπώνει επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να επαληθευθεί. Αναγνωρίζει, μάλιστα, ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα δεδομένα το φθινόπωρο.
- Το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% (του ΑΕΠ) και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ (σ.σ.: από το υπουργείο Οικονομικών), το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί» και άρα δεν απειλείται το πρωτογενές πλεόνασμα από τις παροχές που εξαγγέλλονται ή και όποιες άλλες έρθουν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >