Θετικά μηνύματα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι, ο οποίος παρουσιάζοντας συμπεράσματα της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, υποστήριξε ότι το ευρώ παραμένει σταθερό έναντι του δολαρίου, η οικονομική ανάκαμψη σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή, ενώ, η ανεργία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μειώνεται.

Ads

Σχετικά με την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης, μέσω της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, τόνισε ότι η τροποποίηση αυτή αφορά την προσθήκη μίας παραγράφου στη Συνθήκη, η οποία αναφέρει ότι: «Τα κράτη μέλη που έχουν, ως κοινό νόμισμα το ευρώ, μπορούν να ιδρύσουν μόνιμο μηχανισμό στήριξης, όταν απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης».

«Για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια προαπαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ευελπιστούμε ότι η εν λόγω προσθήκη θα έχει γίνει αποδεκτή, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, για να μπορέσει μετά να τεθεί προς έγκριση από τις κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, έτσι ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ από το 2013», δήλωσε ο Χέρμαν Φαν Ρομπέι.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας, διότι προκαλεί ανησυχία η ρευστότητα της Ευρωζώνης», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στη συμμετοχή ιδιωτών στο μηχανισμό στήριξης, μία πρόταση της Γερμανίας, τόνισε ότι «αυτή η συμμετοχή θα εξετάζεται και θα επιτρέπεται κατά περίπτωση και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει μόνιμη πρακτική».

Ads