Στο Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία εισήλθαν δυνάμεις του τουρκικού στρατού, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει για τη νέα αυτή επιχείρηση πως η χώρα του «οφείλει να λάβει τα μέτρα της».

Ads

Η Τουρκία έχει στείλει αυτοκινητοπομπή 30 στρατιωτικών οχημάτων στην ανταρτοκρατούμενη ΒΔ Συρία μέσω του περάσματος Μπαμπ αλ Χάουα στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

Όπως έχει ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος, η Άγκυρα διεξάγει «σοβαρή επιχείρηση» μαζί με τους Σύρους αντάρτες που στηρίζει, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία, η οποία συνήφθη τον προηγούμενο μήνα μεταξύ της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Εδώ κι ένα χρόνο, η Τουρκία επικεντρώνεται στη διασφάλιση των συνόρων της, τόσο από τους τζιχαντιστές όσο και από τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος της μεθορίου μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Ads

Η συμφωνία που υπέγραψε στην Αστάνα του Καζακστάν με τους συμμάχους του Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν, προβλέπει τον περιορισμό των συγκρούσεων σε πολλές περιοχές της Συρίας, στις οποίες περιλαμβάνονται η επαρχίας Ιντλίμπ και οι γειτονικές της περιοχές στα βορειοδυτικά, που είναι η πλέον πολυπληθής ανταρτοκρατούμενη περιοχή της χώρας.