Ads

Ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Yuri Luzhkov, κήρυξε σήμερα, 30 Μαρτίου, ημέρα πένθους στην Μόσχα, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε ολόκληρη την πόλη. Είναι θέμα τιμής για τις ρωσικές δυνάμεις της τάξης να βρουν και να βγάλουν «από τα βάθη των υπονόμων» αυτούς που ευθύνονται για τη διπλή βομβιστική επίθεση στο μετρό της Μόσχας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των θυμάτων από τις δυο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ανέρχεται πλέον στα 39, αφού μία γυναίκα και ένας άντρας υπέκυψαν σήμερα στα τραύματά τους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Dmitri Medvedev ζήτησε να υπάρξει αυστηρότερη νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας, μετά την διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας. «Πιστεύω ότι πρέπει να προσέξουμε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της νομοθεσίας η οποία έχει στόχο την πρόληψη των τρομοκρατικών πράξεων, ιδιαίτερα τη σχολαστική δουλειά διαφόρων υπηρεσιών», δήλωσε ο κ. Medvedev και πρότεινε επίσης «να επανεξετασθεί το πρόβλημα της εφαρμογής των νόμων περί τρομοκρατίας» και να «τελειοποιήσουμε» τις πρακτικές αυτές.

Ads

Το μετρό της Μόσχας ανακοίνωσε χθες ότι η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί στη γραμμή όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις, ενώ η κυκλοφορία στις υπόλοιπες 11 γραμμές του μοσχοβίτικου μετρό δεν διακόπηκε καθόλου. Ο σταθμός Λουμπιάνκα, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση, παραμένει κλειστός για το κοινό.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, έχει ήδη προσδιοριστεί η ταυτότητα των δυο γυναικών καμικάζι που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις καθώς και άλλων δυο γυναικών που τις συνόδευσαν, χάρη στο οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του ρωσικού μετρό. Η αστυνομία φέρεται να αναζητεί τόσο τις δυο γυναίκες συνοδούς όσο και έναν άντρα συνεργό.

Στο μεταξύ, πλήθος ξένων ηγετών έχουν εκφράσει τα συλληπητήριά τους στη ρωσική ηγεσία για το αιματηρό χτύπημα στην Μόσχα. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton κατά τη διάρκεια συνέντευξής της σε καναδικό κανάλι χαρακτήρισε «κοινό εχθρό» την τρομοκρατία. «Είτε είναι στο μετρό της Μόσχας, το μετρό του Λονδίνου, ένα τρένο στη Μαδρίτη ή ένα κτίριο στη Νέα Υόρκη, όλοι αντιμετωπίζουμε τον ίδιο εχθρό» δήλωσε η κ. Clinton.

Την ίδια ώρα, ο ρωσικός Τύπος κάνει λόγο σήμερα για το «τέλος των ψευδαισθήσεων» στο ζήτημα της ασφάλειας στην καθημερινή ζωή της Ρωσίας. Η οικονομική εφημερίδα Vedomosti γράφει: « Η πραγματικότητα έβαλε τέλος στις ψευδαισθήσεις περί ασφάλειας στην καθημερινή ζωή. Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές και τα κρατικά κανάλια έκαναν τους Ρώσους να πιστεύουν ότι η τρομοκρατία περιορίζεται στον Βόρειο Καύκασο και δεν απειλεί τους απλούς πολίτες».

Η καθημερινή εφημερίδα Tvoi Dien γράφει: « Δύο εκρήξεις μέσα σε μισή ώρα […] Και πού; Στο κέντρο της Μόσχας, στην καρδιά της χώρας. Κάτω από τη μύτη των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας» ενώ η εφημερίδα Vremia novoste γράφει ότι ο «αντίκτυπος της επίθεσης υπήρξε αναμφίβολα εκκωφαντικός» και κάνει λόγο για την επιστροφή του «μεγάλου τρόμου» στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, μετά από αρκετά «σχετικά ήρεμα» χρόνια. «Αυτό που συνέβη απέδειξε ότι οι αρχές δεν είχαν καταφέρει ουσιαστικές προόδους στην επίλυση του προβλήματος στο Βόρειο Καύκασο», εκτιμά η εφημερίδα η οποία αναρωτιέται «τι άλλα μέτρα μπορούν πλέον να ληφθούν κατά της τρομοκρατίας;».

Η ίδια εφημερίδα συνεχίζει: « Ενισχύσαμε τους νόμους ενάντια στους υπόπτους για τρομοκρατία, αλλάξαμε τη δομή των οργανισμών που εγγυούνται την ασφάλεια και αυξήσαμε τον αριθμό των μελών τους, δημιουργήσαμε εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή» και υπογραμμίζει ότι « τίποτα από όλα αυτά όμως δεν μπόρεσε να μας προστατεύσει από την επιστροφή των τρομοκρατών στη Μόσχα».

Ο απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας μέχρι στιγμής ανέρχεται στους 39 νεκρούς και 70 τραυματίες. Οι αρχές αποδίδουν την πολύνεκρη επίθεση σε γυναίκες καμικάζι, συνεργάτιδες ανταρτών του ρωσικού Καυκάσου. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε χθες ότι είναι πιθανόν οι καμικάζι να είχαν σχέσεις με τους παραστρατιωτικούς στα Πακιστανο-Αφγανικά σύνορα.