Τα σχέδια του Λευκού Οίκου και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 10.000 προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ στις ΗΠΑ μέχρι το 2016 βρίσκονται στον αέρα. Μετά τους πολέμους σε Ιράκ και Συρία, που δημιούργησαν την προσφυγική κρίση, η Βουλή των Αντιπροσώπων, το ένα εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, υπερψήφισε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την αυστηροποίηση των ελέγχων σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Το νομοσχέδιο πέρασε με 289 έναντι 137 ψήφων, ενώ δεκάδες ήταν οι αντιπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος που δεν ακολούθησαν τη γραμμή Ομπάμα. Σειρά έχει τώρα η Γερουσία, όπου και εκεί το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα, απειλεί να ασκήσει προεδρικό βέτο, σε περίπτωση που και η Γερουσία ψηφίσει θετικά.

Ads

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, όποιες κι αν είναι οι επόμενες κινήσεις του αμερικανού προέδρου βάσει των δυνατοτήτων που του δίνει το αμερικανικό Σύνταγμα για παρέμβαση στο νομοθετικό έργο – δεδομένης της αυστηρής διάκρισης των εξουσιών που ισχύει στις ΗΠΑ – το κλίμα είναι ήδη τεταμένο. Τόσο οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στα δύο νομοθετικά σώματα του αμερικανού Κογκρέσου – όπου έχουν την πλειοψηφία – όσο και 26 κυβερνήτες Πολιτειών των ΗΠΑ τάσσονται κατά της παροχής ασύλου σε πρόσφυγες από τη Συρία.

Ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, ανέφερε ότι «είναι μια περίοδος που προέχει να είμαστε ασφαλείς παρά να ζητούμε εκ των υστέρων συγγνώμη». «Θεωρούμε σώφρων και υπεύθυνο να αναστείλουμε το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων μέχρις ότου διασφαλίσουμε ότι δεν παρεισφρύουν τρομοκράτες στους αιτούντες άσυλο», δήλωσε.

«Οι πρόσφυγες μοιάζουν με λυσσασμένα σκυλιά», ήταν η ρατσιστική δήλωση του υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, Μπεν Κάρσον, μια δήλωση ενδεικτική των θέσεων και του κλίματος που επικρατούν στον χώρο των ρεπουμπλικάνων.

Ads

Οι ΗΠΑ έχουν υποδεχθεί από το 2011, δηλαδή από την απαρχή του συριακού εμφυλίου, μόλις 2.000 Σύρους πρόσφυγες, ενώ ήδη στη χώρα εφαρμόζεται ένα εξαιρετικά αυστηρό πλέγμα ελέγχων απέναντι στους πρόσφυγες από τη Συρία, όπως υπογράμμισε στη Deutsche Welle ο Τζέιμς Χαθαγουέι, ειδικός σε θέματα μεταναστευτικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Οι άνθρωποι αυτοί περνούν ήδη από ένα πολυεπίπεδο σύστημα ελέγχων, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ άλλοτε για κανέναν άλλο στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ», ανέφερε ο Χάθαγουέι. Ωστόσο αντίθετη άποψη έχει ο Στίβεν Μπούτσι, ειδικός σε θέματα ασφάλειας από το συντηρητικό κέντρο μελετών Heritage Foundation, ο οποίος εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει χώρος για «ημιτελείς διαδικασίες ελέγχου» και «εξαιρέσεις».

Και τεστ θρησκευτικών πεποιθήσεων;

Ο προεκλογικός αγώνας για το χρίσμα των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη και το προσφυγικό έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. Από τη μία οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς, που συμφωνούν στηρίζουν το σχέδιο υποδοχής προσφύγων και από την άλλη οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων που το απορρίπτουν, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποδεχτούν μόνο χριστιανούς πρόσφυγες και όχι μουσουλμάνους.

«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε την είσοδο σε μουσουλμάνους από χώρες όπου το Iσλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έχουν τον έλεγχο», ανέφερε ο Τεντ Κρουζ στο CNN. Όταν ρωτήθηκε πώς θα προσδιορίζεται το θρήσκευμα των αιτούντων άσυλο ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός «τεστ θρησκευτικών πεποιθήσεων», όπου ο καθένας θα μπορεί να αποδεικνύει ότι είναι χριστιανός.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να ακούγονται τέτοιες απόψεις σε ένα κοσμικό κράτος όπως οι ΗΠΑ, που πάντα ήταν καταφύγιο για πρόσφυγες και όσους διώκονταν», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Deutshe Welle, o Αχμέντ Ριχάντ, επικεφαλής του Συμβουλίου Αμερικανοαραβικών Σχέσεων.

Ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που υπερψηφίσθηκε δεν προβλέπει «τεστ θρησκευτικών πεποιθήσεων» αλλά μόνο προληπτικού τύπου συνεντεύξεις. Τόσο το FBI όσο και το Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας θα πρέπει να παρέχουν στο αμερικανικό Κογκρέσου διευκρινίσεις για κάθε έναν από τους αιτούντες άσυλο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.