Με την λειψανδρία να αποτελεί το μείζον πρόβλημα για τον ουκρανικό στρατό, το Κίεβο παίρνει όλο και πιο συγκεκριμένα μέτρα για την διεύρυνση της στρατολόγησης γυναικών.

Ads

Όπως γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ η αμερικανική εφημερίδα The New York Times μετά από 20 μήνες πολέμου, οι μάχες στην Ουκρανία έχουν βαλτώσει σε άγριες συγκρούσεις φθοράς κατά μήκος μιας τεθλασμένης γραμμής μετώπου στα νοτιοανατολικά.

Η σταθερή προμήθεια όπλων και προσωπικού είναι ζωτικής σημασίας, και ενώ η Ουκρανία έχει τα πλεονεκτήματα του οπλισμού που της έδωσε η Δύση, βασίζεται μόνο στον δικό της πληθυσμό ως δεξαμενή για την αναπλήρωση δυνάμεων.

Και ο πληθυσμός της Ρωσίας είναι τρεις φορές μεγαλύτερος.

Ads

Περίπου 43.000 γυναίκες υπηρετούν τώρα στον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, μια αύξηση 40% από το 2021, το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Αυτή η αναλογική αύξηση είναι μικρότερη από την ανδρική μαχητική δύναμη, η οποία έχει υπερτριπλασιαστεί την ίδια περίοδο.

Οι Ουκρανές μάχονται τώρα στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Από την εισβολή, ο στρατός κατάργησε τους περιορισμούς που απέτρεπαν τις γυναίκες από ειδικότητες όπως πολυβολητής, διοικητής τεθωρακισμένου και ελεύθερος σκοπευτής, και ήρε τους κανόνες που απαγόρευαν στις γυναίκες να οδηγούν φορτηγά.

Αύξησε επίσης το όριο ηλικίας για τις γυναίκες που προσλαμβάνονταν στον στρατό από τα 40, στα 60 χρόνια, όπως και για τους άνδρες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι και πριν την ρωσική εισβολή, «οι γυναίκες είχαν αναλάβει μάχιμους ρόλους σε παραστρατιωτικές ομάδες (…) Και έχουν τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί και σκοτωθεί, αν και ο στρατός δεν δίνει στοιχεία για τα θύματα ούτε για άνδρες ούτε για γυναίκες».

Η παραπάνω αναφορά είναι μια έμμεση υπενθύμιση του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία από την Άνοιξη του 2014, όπου πολλές γυναίκες όντως είχαν ενταχθεί σε νεοναζιστικά ένοπλα τάγματα, όπως το «Αζόφ», ο «Δεξιός Τομέας» κ.ά. τα οποία πολεμούσαν στην Ανατολική Ουκρανία και είχαν κατηγορηθεί πολλάκις για εγκλήματα πολέμου από διεθνείς οργανισμούς.

Στη συνέχεια η εφημερίδα σημειώνει, ότι πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες άντρες που ήθελαν να γίνουν εθελοντές στην αρχή του πολέμου και πολλοί από τους οποίους έσπευσαν στα όπλα την πρώτη μέρα της εισβολής, είναι νεκροί ή τραυματίες.

Η Ουκρανία χρειάζεται τώρα να κινητοποιήσει και να εκπαιδεύσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες για να διατηρήσει την αντίστασή της στη ρωσική εισβολή, παρόλο που οι άνδρες αποφεύγουν όλο και περισσότερο το στρατό.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει επικεντρωθεί κυρίως σε τρόπους βελτίωσης των συνθηκών για τις γυναίκες που βρίσκονται ήδη σε θητεία, όπως η παροχή ρούχων και προσαρμοσμένης θωράκισης σώματος, και όχι στην επιστράτευση.

Δεν καλεί γυναίκες, αν και πρόσφατα ζήτησε από τις γυναίκες με ιατρική κατάρτιση να εγγραφούν στις λίστες για στράτευση.

Το πρόβλημα της έλλειψης έμψυχου υλικού έχει γίνει τρομακτικό για τον ουκρανικό στρατό.

Τον Ιούλιο, η αστυνομία συνέλαβε αξιωματούχους σε στρατιωτικά γραφεία στρατολόγησης για δωροδοκίες από 250 έως 1.500 δολάρια από άνδρες για να αποφύγουν το στρατό και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέλυσε όλους τους περιφερειακούς επικεφαλής των στρατολογικών γραφείων λόγω ανησυχιών για δωροδοκία.

Τον Αύγουστο, ο στρατός μείωσε τις αναβολές για χρόνιες ασθένειες.

Τώρα οι άνδρες με ασυμπτωματική φυματίωση, ηπατίτιδα και H.I.V. είναι επιλέξιμοι για κατάταξη.

Τον Ιούνιο, ο στρατός «έσφιξε» τις εξαιρέσεις για τους άνδρες που φροντίζουν συγγενείς με ειδικές ανάγκες ή σπουδάζουν σε μεταπτυχιακά, όπου οι εγγραφές έχουν αυξηθεί από την εισβολή.

Για να προσελκύσει τις γυναίκες, το υπουργείο Άμυνας εισήγαγε μια γυναικεία στολή το καλοκαίρι και αυτόν τον μήνα ο ουκρανικός στρατός εξέδωσε γυναικεία εσώρουχα.

Η πρώτη ένδειξη για μία πιθανή γενικευμένη επιστράτευση για τις γυναίκες τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, με νόμο που απαιτεί από τις γυναίκες με ιατρική εκπαίδευση να εγγραφούν στα στρατολογικά γραφεία.

Δεν καλούνται, αλλά υποχρεούνται να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και να λάβουν προκαταρκτικά δελτία επιστράτευσης.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολλές εθελοντικές ομάδες εκπαιδεύουν τις γυναίκες στα όπλα και τις τακτικές μάχης στα δάση του Κιέβου.