Το προεδρικό διάταγμα με το οποίο αποδίδει τον τίτλο του «Ήρωα της Ρωσίας» στους δύο πιλότους του Α321 που προχώρησαν σε επιτυχημένη αναγκαστική προσγείωση σε καλαμποχώραφο στα περίχωρα της Μόσχας διασώζοντας 226 επιβάτες και επτά μέλη του πληρώματος υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ads

Ο 41χρονος κυβερνήτης της παραλίγο μοιραίας πτήσης της ρωσικής εταιρίας Ural Airlines, Νταμίρ Γιουσούποφ και ο δεύτερος πιλότος, μόλις 23 ετών, Γκεόργκι Μουρζίν, είχαν προλάβει ήδη να χαρακτηριστούν ήρωες από τα ρωσικά ΜΜΕ και την κοινή γνώμη, καθώς κατάφεραν να προσγειώσουν με ασφάλεια το αεροπλάνο, όταν χτυπήθηκε από σμήνος πουλιών αμέσως μετά την απογείωσή του.

image

Με κρατικά μετάλλια τιμήθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

Ads

«Δεν είμαι ήρωας»

«Έκανα αυτό που όφειλα να κάνω» δήλωσε πάντως ο Νταμίρ Γιουσούποφ, ο κυβερνήτης του Airbus.

«Έσωσα το αεροπλάνο, τους επιβάτες, το πλήρωμα. Νομίζω ότι αυτή θα ήταν η μοναδική απόφαση που θα έπρεπε να πάρω. Δεν νομίζω ότι είμαι ήρωας».

«Δεν υπήρξε φόβος ούτε τρόμος» διαβεβαίωσε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Για «θαύμα στα καλαμποχώραφα» κάνουν λόγο τα ρωσικά ΜΜΕ. Στην πραγματικότητα, ήταν η ψυχραιμία των πιλότων να θυμηθούν την εκπαίδευσή τους, αυτό που έσωσε τους ανθρώπους. Οι πιλότοι, αμέσως μόλις τα πουλιά μπήκαν στους κινητήρες, τους έσβησαν και με το σύστημα προσγείωσης μαζεμένο πήραν την απόφαση να το προσγειώσουν με την «κοιλιά» στα χωράφια του καλαμποκιού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, αυτή ήταν η μοναδική σωστή επιλογή που είχαν τη δεδομένη στιγμή.

Το πλήρωμα αποβίβασε τους επιβάτες από τις φουσκωτές ράμπες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 76 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών, απευθύνθηκαν για ιατρική βοήθεια, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί.

Πάντως, οι αρχές εκκίνησαν ποινική έρευνα για τυχόν  παραβίαση των κανόνων ασφαλείας της εναέριας κυκλοφορίας.