Αντιδράσεις σε ολόκληρη την υφήλιο έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο το οποίο έχει προωθήσει η κυβέρνηση της Ουγκάντα, σύμφωνα με το οποίο οι ομοφυλόφιλοι θα τιμωρούνται με θανατική ποινή. Μπροστά στην απειλή περικοπής του εξωτερικού δανεισμού της χώρας, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί η θανατική ποινή με… ισόβια κάθειρξη.

Ads

Ωστόσο, οι εν λόγω πολιτικές εξελίξεις δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία στην Ουγκάντα. Τον περασμένο Μάρτιο, τρεις Αμερικανοί Ευαγγελιστές έφτασαν στη χώρα με σκοπό να οργανώσουν ειδικό συνέδριο κατά το οποίο θα «δίδασκαν» τις «αμαρτίες της ομοφυλοφιλίας και τις μεθόδους με τις οποίες αυτή μπορεί να γιατρευτεί».

Πράγματι, επί τρεις ημέρες, χιλιάδες πολίτες της Ουγκάντα – ανάμεσά τους δάσκαλοι, αστυνομικοί, πολιτικοί και άλλοι δημόσιοι αξιωματούχοι – συμμετείχαν στο συνέδριο και άκουσαν με θρησκευτική προσήλωση τους Αμερικανούς κήρυκες να μιλούν για τα «μιάσματα» τους ομοφυλόφιλους, τις «σοδομιστικές» τους δραστηριότητες, τους τρόπους «θεραπείας» και μεταστροφής τους, καθώς και τις «δίκαιες» τιμωρίες που τους αξίζουν.

Μόλις ένα μήνα μετά από το εν λόγω συνέδριο, η κυβέρνηση της Ουγκάντα προώθησε το νομοσχέδιο «Ενάντια στην Ομοφυλοφιλία», το οποίο περιείχε τις επίμαχες διατάξεις που επιβάλλουν τη θανατική ποινή – μέσω απαγχονισμού – στους ομοφυλόφιλους πολίτες που συλλαμβάνονται.

Ads

Το εν λόγω νομοσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση των Δυτικών κρατών, τα οποία – επικαλούμενα τα ανθρώπινα δικαιώματα – απαίτησαν την άμεση απόσυρση των απάνθρωπων, όπως τις χαρακτήρισαν, διατάξεων. Η κυβέρνηση μπροστά στην απειλή διακοπής χρηματοδότησης, αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει, ωστόσο μόνο σε ό,τι αφορά τη θανατική ποινή: συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι αυτό που εξετάζεται είναι η μετατροπή της θανατικής ποινής σε… ισόβια κάθειρξη!

Πηγή: The New York Times