Κίνα, Ιράν, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ και Υεμένη παραμένουν μεταξύ των πιο συχνών εκτελεστών, κάποιες σε ευθεία αντίθεση με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και τα τελευταία 10 χρόνια 21 χώρες κατάργησαν τη θανατική ποινή στο νόμο ή στην πράξη.

Ads

Στην ετήσια έκθεσή της «Θανατικές Καταδίκες και Εκτελέσεις το 2010», η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πως οι χώρες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή απομονώνονται όλο και περισσότερο έπειτα από μια δεκαετία προόδου προς την κατεύθυνση της κατάργησης.

Το 2010 καταγράφηκαν επισήμως από τη Διεθνή Αμνηστία τουλάχιστον 527 εκτελέσεις, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις 714 το 2009. Πιστεύεται ότι η Κίνα εκτέλεσε χιλιάδες το 2010, αλλά συνεχίζει να τηρεί μυστικότητα για τη χρήση της θανατικής ποινής.

«Η μειονότητα των κρατών που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν συστηματικά τη θανατική ποινή ήταν υπεύθυνη για χιλιάδες εκτελέσεις το 2010, αψηφώντας την παγκόσμια τάση κατά της θανατικής ποινής», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Ενώ μπορεί οι εκτελέσεις να ακολουθούν πτωτική πορεία, ωστόσο, αρκετές χώρες συνεχίζουν να επιβάλλουν θανατικές ποινές για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, οικονομικά εγκλήματα, σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενηλίκων και βλασφημία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που απαγορεύει τη χρήση της θανατικής ποινής με εξαίρεση τα πλέον σοβαρά εγκλήματα», πρόσθεσε.

Δύο περιοχές ευθύνονται για τις περισσότερες εκτελέσεις παγκοσμίως: Η Ασία και η Μέση Ανατολή.

Ads

Η Κίνα χρησιμοποίησε τη θανατική ποινή το 2010 εναντίον χιλιάδων ανθρώπων για ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων που περιλαμβάνει μη βίαια αδικήματα και έπειτα από δικαστικές διώξεις που δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης. Σημαντικό ποσοστό των εκτελέσεων ή των θανατικών ποινών που καταγράφηκαν το 2010 στην Κίνα, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Ιράν, το Λάος, τη Λιβύη, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη αφορούσαν αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Το Ιράν, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέβλεψαν τις διεθνείς απαγορεύσεις το 2010 και επέβαλαν θανατικές ποινές σε άτομα που βρίσκονταν σε ηλικία κάτω των 18 ετών όταν διαπράχθηκαν τα εγκλήματα.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει αρκετές οπισθοχωρήσεις στη διάρκεια του 2010, όταν έξι άλλες χώρες και επικράτειες πραγματοποίησαν εκτελέσεις έπειτα από ένα χρονικό κενό, και μία χώρα επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής της θανατικής ποινής. Από το 2003, λιγότερες από τις μισές χώρες που διατηρούν τη θανατική ποινή έχουν πραγματοποιήσει εκτελέσεις. Λιγότερο από το ένα τρίτο ήταν γνωστό ότι εκτελούσαν κρατούμενους κάθε χρόνο κατά τα τελευταία 4 έτη.

Βόρεια και Νότια Αμερική

Στις ΗΠΑ, τη μόνη χώρα της αμερικανικής ηπείρου που πραγματοποιεί εκτελέσεις, επιβλήθηκαν τουλάχιστον 110 θανατικές ποινές το 2010, αλλά αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τρίτο του αριθμού εκείνων που επιβλήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Και τον Μάρτιο του 2011, το Ιλινόι έγινε η 16η πολιτεία που κατήργησε τη θανατική ποινή.

Ασία – Ειρηνικός

Το 2010, η Διεθνής Αμνηστία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εμπεριστατωμένα νούμερα για τη χρήση της θανατικής ποινής για την Κίνα, τη Μαλαισία, τη Βόρεια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, παρότι ήταν γνωστό ότι διεξάγονταν εκτελέσεις σε όλες αυτές τις χώρες. Διαθέσιμες πληροφορίες από πέντε άλλες χώρες της περιοχής επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 82 εκτελέσεις στην Ασία.

Έντεκα χώρες επέβαλαν θανατικές ποινές, αλλά συνέχισαν να μην πραγματοποιούν εκτελέσεις το 2010: Αφγανιστάν, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Ινδία, Ινδονησία, Λάος, Μαλδίβες, Μιανμάρ, Πακιστάν, Νότια Κορέα, Σρι Λάνκα και Ταϊλάνδη.

Τα νησιά του Ειρηνικού παρέμειναν ελεύθερα από θανατικές καταδίκες και εκτελέσεις.

Τον Ιανουάριο του 2010, ο Πρόεδρος της Μογγολίας ανακοίνωσε μορατόριουμ στις εκτελέσεις με προοπτική την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ευρώπη και Κεντρική Ασία

Έπειτα από το χρονικό κενό ενός έτους το 2009, όταν για πρώτη φορά δεν καταγράφηκε καμία εκτέλεση στην Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση, τον Μάρτιο του 2010, οι λευκορωσικές αρχές πραγματοποίησαν δύο εκτελέσεις. Το 2010, στη Λευκορωσία, επιβλήθηκαν τρεις νέες θανατικές καταδίκες.

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Λιγότερες θανατικές καταδίκες και εκτελέσεις καταγράφηκαν συνολικά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2010 σε σύγκριση με το 2009. Ωστόσο, εκεί όπου επιβλήθηκε η θανατική ποινή συχνά χρησιμοποιήθηκε έπειτα από άδικες δίκες και για αδικήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών ή η μοιχεία, που δεν αναγνωρίζονται ως τα «πλέον σοβαρά εγκλήματα» και, ως εκ τούτου, υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Οι αρχές της Αλγερίας, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ, του Λιβάνου, του Μαρόκου/Δυτικής Σαχάρας, της Τυνησίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επέβαλαν θανατικές καταδίκες, αλλά συνέχισαν να απέχουν από τη διεξαγωγή εκτελέσεων.

Οι ιρανικές αρχές παραδέχθηκαν την εκτέλεση 252 ανθρώπων, περιλαμβανομένων πέντε γυναικών και ενός ανήλικου παραβάτη το 2010. Η Διεθνής Αμνηστία έλαβε αξιόπιστες αναφορές για περισσότερες από 300 άλλες εκτελέσεις που δεν αναγνωρίστηκαν επίσημα, κυρίως στη φυλακή Βακιλαμπάντ, στη Μασάντ. Οι περισσότερες αφορούσαν ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για φερόμενα αδικήματα ναρκωτικών. Δεκατέσσερις άνθρωποι εκτελέστηκαν δημόσια. Θανατικές καταδίκες συνέχισαν να επιβάλλονται αθρόα.

Υποσαχάρια Αφρική

Το 2010, άλλη μία αφρικανική χώρα, η Γκαμπόν, κατήργησε τη θανατική ποινή, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών-μελών της Αφρικανικής Ένωσης που έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή στις 16.

Τέσσερις χώρες είναι γνωστό ότι έχουν πραγματοποιήσει εκτελέσεις στην υποσαχάρια Αφρική το 2010: Μποτσουάνα (1), Ισημερινή Γουινέα (4), Σομαλία (τουλάχιστον 8) και Σουδάν (τουλάχιστον 6).