Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που προκλήθηκε στην Παναγία των Παρισίων και οι ειδικοί εκτιμούν πως θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανορθωθεί.

Ads

Και μπορεί οι φλόγες να έσβησαν, ωστόσο εκφράζονται ακόμη ανησυχίες για την αντοχή των υλικών του κτιρίου, που δοκιμάστηκαν αρχικά από τις υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια από την τεράστια ποσότητα νερού που χρησιμοποιήθηκε κατά την κατάσβεση.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ερίκ Φισέρ,  διευθυντής του Ιδρύματος «Το έργο της Παναγίας» που παρακολουθεί και προστατεύει εδώ και 8 αιώνες τον ιστορικό καθεδρικό ναό του Στρασβούργου, εκτιμά ότι θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως ο ιστορικός ναός.  «Θα χρειαστούν εργασίες αποκατάστασης της πέτρας, της ξύλινης κορνίζας του κτιρίου που καταστράφηκε ολοσχερώς, των μεταλλικών μερών, των τεχνικών εγκαταστάσεων όπως για παράδειγμα για την ηλεκτροδότηση, τον φωτισμό, κτλ.».

Ο ίδιος εκτιμά πως το πιο σημαντικό τώρα, μετά την καταστροφή, είναι να βρεθούν τα κατάλληλα αρχεία, ώστε να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης. «Το πιο σημαντικό είναι οι πηγές πληροφόρησης, τα αντίγραφα που θα επιτρέψουν στους αρχιτέκτονες και τις εταιρίες να ανακατασκευάσουν τα κατεστραμμένα κομμάτια του ναού με τη μεγαλύτερη ακρίβεια» αναφέρει.

Ads