Άνοιξε ο δρόμος στην Ισπανία για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Μαριάνο Ραχόι και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, μετά την απόφαση των σοσιαλιστών να κάνουν πίσω και να του επιτρέψουν ακόμη μια θητεία.

Ads

Οι σοσιαλιστές αποφάσισαν να απόσχουν από τη τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο. Αυτό θα επιτρέψει στον Ραχόι, ο οποίος ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας από τα τέλη του 2011, να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Στη σχετική ψηφοφορία η ομοσπονδιακή επιτροπή του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) που συνεδρίασε στη Μαδρίτη πήρε τη σχετική απόφαση με 139 ψήφους υπέρ και 96 κατά. 

Προηγήθηκε ένα πολιτικό αδιέξοδο 10 μηνών στην Ισπανία καθώς μετά από δυο συνεχόμενες εκλογικές μάχες τα κόμματα δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. 

Ads

Οι διαφωνίες για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα οδήγησαν σε εσωτερικό πόλεμο τους Σοσιαλιστές που κορυφώθηκε με την παραίτηση την 1η Οκτωβρίου του γενικού του γραμματέα Πέδρο Σάντσες.

Ο Σάντσες αρνούνταν κατηγορηματικά να επιτρέψει στον αντίπαλό του Μαριάνο Ραχόι να παραμείνει στην εξουσία. Οι εσωτερικοί του αντίπαλοι όμως, προτιμούσαν να παραμείνουν στην αντιπολίτευση παρά να προκαλέσουν τρίτες εκλογές σε διάστημα ενός έτους και να κινδυνεύσουν να δουν τα ποσοστά του κόμματος να μειώνονται κι άλλο.

Η σημερινή απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη για τους σοσιαλιστές καθώς αρκετοί ψηφοφόροι ήταν υπέρ της διατήρησης του «βέτο» κατά του Ραχόι. Οι βουλευτές του κόμματος φοβούνται ότι θα αποκοπούν από τη βάση τους, αν ευνοήσουν τον Ραχόι.

Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από τα γραφεία του κόμματος στη Μαδρίτη. Οι διαδηλωτές κράταγαν πάνω που έλεγαν «Όχι στον Ραχόι», «Θέλουμε να αποφασίσουμε: το όχι σημαίνει όχι».

Υπενθυμίζεται ότι το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2016, όμως χωρίς να καταφέρει να έχει απόλυτη πλειοψηφία και χωρίς συμμάχους.