Μετά το ρωσικό μπλόκο στη διανομή φυσικό αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, εκφράζονται έκδηλα οι φόβοι -από πλευράς Κομισιόν- επέκτασης της διακοπής αερίου ακόμα και σε Γερμανία, Ουγγαρία και Σερβία, το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας.

Ads

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει για την Ευρώπη και την Ελλάδα το κλείσιμο της στρόφιγγας της Gazprom

Συγκεκριμένα, είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Gazprom σύμφωνα με την οποία «η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία».

Σημειώνεται ότι πράγματι η Βουλγαρία μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Turk Stream προς τη γειτονική Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία. Μετά την κίνηση της Ρωσίας όμως, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικόλοφ δήλωσε πως η Σόφια θα επανεξετάσει όλα τα υφιστάμενα συμβόλαιά της με την Gazprom. Ωστόσο, όπως τόνισε, «Η Βουλγαρία είναι ένας πιστός εταίρος όλων των γειτονικών χωρών. Η Βουλγαρία δεν είναι Ρωσία. Όταν μπορούμε, βοηθούμε όλους τους γείτονές μας».

Ads

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ψύχραιμη, τονίζοντας για την ΕΕ ότι «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση».

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια»

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια ως απάντηση στα αντίποινα της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Βολόντιν. «Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.

Ο Βολόντιν, ζήτησε, μάλιστα από την κυβέρνηση Πούτιν να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες. «Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram.

Την ίδια στιγμή, ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ διέψευσε ρωσικά δημοσιεύματα που ήθελαν την Αυστρία να πληρώνει με ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο. Όπως μεταδίδει το NEXA, ο Νεχάμερ ισχυρίζεται ότι θα συνεχίσει να πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε ευρώ, καθώς η Αυστρία τηρεί αυστηρά τις από κοινού συμφωνημένες κυρώσεις.

Δηλώνει προετοιμασμένη η Πολωνία

Σημειώνεται πως η Πολωνία ήταν από τις πρώτες χώρες –μαζί με την Βουλγαρία- που έχουν υποστεί διακοπή διανομής του φυσικού αερίου. «Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (…) στις 27 Απριλίου», ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια». Όπως είπε «από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες».

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία θα επιτείνει τη θέση της ως οικονομικού και πολιτικού παρία, αντέδρασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ. «Αυτό (η διακοπή παροχής αερίου) θα έχει έναν (…) πολύ επιζήμιο αντίκτυπο στη Ρωσία επίσης διότι καθίσταται περαιτέρω, ολοένα και περισσότερο, όχι μονον ένας πολιτικός παρίας, αλλά και ένας οικονομικός παρίας», δήλωσε ο Ράαμπ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τη Μόσχα για εκβιασμό

Για την Βουλγαρία, σύμφωνα με πρωθυπουργό της χώρας Κίριλ Πετκόφ, η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό. Ο Πετκόφ δήλωσε πως η Βουλγαρία επανεξετάζει αυτή τη στιγμή όλα τα συμβόλαιά της με την Gazprom, περιλαμβανομένων αυτών για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου προς τη Σερβία και την Ουγγαρία, επειδή «ο μονόπλευρος εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός».

Ο Πετκόφ δήλωσε ακόμη πως μίλησε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τον διαβεβαίωσε πως ο 27μελής συνασπισμός θα δώσει μια κοινή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια της Ρωσίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αλεξάντερ Νικόλοφ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom.

Η Σόφια θα γνωρίζει σύντομα αν θα σταματήσει η ροή του αερίου που λαμβάνει μέσω της Τουρκίας, δήλωσε ο Νικόλοφ μετά τη γνωστοποίηση της Gazpromgaz προς τη βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz πως θα σταματήσει από σήμερα τις προμήθειες. Ο υπουργός δήλωσε πως η Βουλγαρία θα τηρήσει την οδηγία της Κομισιόν που κάλεσε τις χώρες να μην πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο. «Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», δήλωσε ο Νικόλοφ.

Η βαλκανική χώρα καλύπτει περισσότερο από το 90% των αναγκών της σε αέριο με τις προμήθειες από τη Ρωσία βάσει ενός μακροπρόθεσμου συμβολαίου που θα εκπνεύσει στο τέλος του έτους. Ο Νικόλοφ δήλωσε πως οι παραδόσεις αερίου στους καταναλωτές εξακολουθούν να είναι εγγυημένες για τουλάχιστον ένα μήνα.