Νά’μαστε, λοιπόν. Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ βρίσκεται σε εκστρατεία για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και για να κερδίσει χρόνο, ιδού και η επίσημη αφίσσα του Facebook για το Digital Labor Party.
Δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί και το σλόγκαν: Είναι το «Yes We Like»!
Επιστημονική φαντασία; Και ναι και όχι.
Όλα ξεκίνησαν στις 3 Ιανουαρίου και ώρα 22.43 με μια ανάρτηση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος εξέθετε τους στόχους του για την επερχόμενη χρονιά. Αφότου υλοποίησε εκείνους του 2016 δημιουργώντας τεχνητή νοημοσύνη για οικιακή του χρήση και έμαθε την μανδαρινική γλώσσα, η πρόκλησή του για το 2017 θα είναι να συναντήσει πολίτες από κάθε πολιτεία των ΗΠΑ.
«Η προσωπική μου πρόκληση για το 2017 είναι ως το τέλος του χρόνου να έχω επισκεφτεί και συναντήσει πολίτες από κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Ήδη έχω περάσει αρκετό χρόνο σε πολλές από αυτές, οπότε θα χρειαστεί να ταξιδέψω ακόμη σε καμιά τριανταριά πολιτείες, για να αντιμετωπίσω την πρόκληση», έγραψε.
Διαβάζοντας το status του Ζούκερμπεργκ, πολλοί σχολίασαν στο Facebook, ότι αυτό θύμιζε έντονα προεκλογική εκστρατεία.
Και πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις» στη σελίδα του USA Today εμφανίστηκε ένα άρθρο με τίτλο που παρέπεμπε στην ενδεχόμενη ανάμιξη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ με την πολιτική: «Μπαίνει άραγε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο;». Πράγματι, οι στόχοι του για το νέο έτος, ερμηνεύτηκαν ως άκρως πολιτικοί.
Ακολουθεί ένας κατάλογος των κυριοτέρων ενδεικτικών στοιχείων που αναφέρει ο Τύπος, και τα οποία προιδεάζουν για ένα μελλοντικό πολιτικό άλμα του αφεντικού του Facebook:
1η ένδειξη
Τον περασμένο μήνα, ο Ζούκερμπεργκ κατόρθωσε να πείσει το «Εκτελεστικό Συμβούλιο» του Facebook να παραμείνει επικεφαλής της εταιρείας, ακόμη κι αν έπαιρνε διετή άδεια προκειμένου να υπηρετήσει την κυβέρνηση (πιθανότατα υπολόγιζε περισσότερο σε μία νίκη της Χίλαρι) ή κάποια άλλη αποστολή πολιτικής φύσεως.
Διαφορετικά έγγραφα μαρτυρούν ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι το ίδιο αποφασισμένος να ασχοληθεί με την πολιτική όσο και να μην χάσει τον έλεγχο και την διεύθυνση του Facebook. Το αρχικό σχέδιο φαίνεται ότι περιελάμβανε την ανάληψη κάποιου κυβερνητικού πόστου εντός της ομάδας της Χίλαρι Κλίντον, κατά πάσα πιθανότητα σε σχέση με την έρευνα, την μετανάστευση ή την εκπαίδευση.
Μόνο που η έκβαση δεν ήταν η αναμενόμενη…
2η ένδειξη
Την ημέρα των Χριστουγέννων, παρόλο που στο παρελθόν δήλωνε φανατικά άθεος, ο Ζούκερμπεργκ έκανε μία ανάρτηση για να ευχηθεί «Καλά Χριστούγεννα» κι «Ευτυχισμένο Hannukah» σε όλον τον κόσμο.
Όταν κάποιος σχολιαστής τον ρώτησε αν είχε πάψει να είναι άθεος, ο Μαρκ του απάντησε ως εξής:
«Όχι. Ανατράφηκα εβραϊκά και κατόπιν, πέρασα μία περίοδο αναζητήσεων και αμφισβητήσεων, τώρα όμως πιστεύω ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική».
Κι όπως υπενθυμίζει η Washington Post, το να επικαλείται κανείς την πίστη του είναι προαπαιτούμενο και απαραίτητη προϋπόθεση για κάποιον που φιλοδοξεί να διευθύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
3η ένδειξη
Από το καλοκαίρι του 2015 γνωρίζουμε από την ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ του John Podesta (διευθυντή προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον) και της Sheryll Sandberg (Νο 2 του Facebook) ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θέλει να «μπει στην πολιτική», ώστε να υπηρετήσει καλύτερα τα φιλανθρωπικά του ενδιαφέροντα, αλλά επίσης και για να είναι σε θέση να παρεμβαίνει επί των δημοσίων πολιτικών που κρίνει πιο σημαντικές.
4η ένδειξη
Τον μήνα Μάρτιο του 2013, σηματοδοτείται «επίσημα» η είσοδος του Ζούκερμπεργκ στην πολιτική.
Ιδρύει τότε, μαζί με άλλους επιχειρηματίες ένα λόμπυ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα μετανάστευσης, το οποίο ονομάζεται Fwd.Us. Στόχος είναι να διευκολύνει την έλευση κι εγκατάσταση στην επικράτεια, αλλοδαπών που να εργάζονται στον τομέα των νέων τεχνολογιών.
Κατά την άποψή του, οι πολύ αυστηροί μεταναστευτικοί έλεγχοι εμποδίζουν την Silicon Valley (και το Facebook) να προσλάβουν και να προσελκύσουν στην χώρα τα καλύτερα μυαλά.
Το αγκάθι που ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ
Αν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε εκλεγεί, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook θα είχε ενδεχομένως ξεκινήσει επισήμως την πολιτική του καριέρα στους κόλπους μιας κυβέρνησης της Χίλαρι Κλίντον.
Και μπορούμε να υποθέσουμε ότι η διετής αποστολή του θα είχε πιθανότατα επισύρει μια δεύτερη, ενώ αναμφίβολα θα είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην σφαίρα των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής με δεδομένο το πρωτόγνωρο της κατάστασης: το να βρίσκεται δηλαδή, ο επικεφαλής του πιο δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης στον πλανήτη, στους κόλπους της ομάδας που κυβερνά την πρώτη οικονομική και πολιτική δύναμη παγκοσμίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ένας εκ των ελαχίστων CEO (ούτε ο Τζεφ Μπέζος παρευρέθη), που δεν προσήλθαν στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την αφρόκρεμα της Silicon Valley. Είχε φροντίσει να εκπροσωπηθεί από το Νο 2 του Facebook, την Sheryl Sandberg.
Το άλλο στοιχείο που ο Ζούκερμπεργκ αντλεί από την εξαιρετική επιχειρηματική περιπέτεια του Facebook, είναι ότι πρόκειται για ένα χωνευτήρι που έχει τον χαρακτήρα ενός πλήρους πολιτικού πανοράματος. Με το 1,5 δισ. των ενεργών χρηστών του, το Facebook αποτελεί την πολυπληθέστερη «χώρα» στον κόσμο, κι ο Ζούκερμπεργκ μιλά ως ίσος προς ίσον με τους περισσότερους κυβερνώντες του πλανήτη μας, ενώ γίνεται δεκτός και εισακούεται όπως θα γινόταν με έναν αρχηγό κράτους. Εξάλλου, ο Ζούκερμπεργκ καλείται καθημερινά, να λάβει αποφάσεις οικονομικές, εταιρικές, εκδοτικές, πολιτικές, το βάρος των οποίων είναι συχνά ανάλογο προς εκείνο των αποφάσεων που λαμβάνονται από υπουργούς ή από αρχηγούς κρατών.
Το τέλος ενός κύκλου
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, εραστής της τεχνολογίας, οραματίζεται ότι θα σώσει τον κόσμο.
Ο Bill Gates και άλλοι έχουν δια μέσου των ιδρυμάτων τους υλοποιήσει φιλανθρωπικές δράσεις που συνοδεύονται από πολλά εκατομμύρια προερχόμενα από την ιδιωτική του περιουσία.
Ωστόσο, το σχέδιο και η φιλοδοξία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ φαίνεται ότι διαφέρουν. Πρώτον γιατί θυμίζει την επιχειρηματική του διαδρομή και γιατί είναι πολύ νωρίς για να την υλοποιήσει.
Το ενδιαφέρον είναι ωστόσο, ότι η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να επιταχύνει τα πράγματα, υποδεικνύοντας το τέλος ενός κύκλου, το τέλος ενός ορισμένου τρόπου άσκησης της πολιτικής ή την πίστη σε αυτόν τον τρόπο άσκησης της πολιτικής.
* Του Mathieu Deslandes για το tempsreel.nouvelobs.com
* Μετάφραση-Επιμέλεια: Γεωργία Πρωτογέρου
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >