Η απουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από τη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και τις εργασίες της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σχολιάστηκε αρκετά και ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους ως «ακόμη μια ένδειξη έλλειψης πολιτικής βούλησης» από μέρους της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το διεθνή Τυπο. Άλλωστε, «αν ο κ. Γκρούεφσκι βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιείτο συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ads

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, εμφανίστηκε προβληματισμένος για την στάση της σκοπιανής ηγεσίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι διαφαίνεται «διαφοροποίηση της άποψης» του μέσου πολίτη της ΠΓΔΜ, επειδή πλέον οι περισσότεροι Σκοπιανοί άρχισαν να αποδέχονται τις «ειλικρινείς θέσεις» της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται ο Τύπος, «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μπορεί να κατανοεί ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας και νιώθει στριμωγμένη», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι «όλοι πλέον αναγνωρίζουν την αξιοπιστία της Ελλάδας».

«Η πολιτική βούληση της χώρας μας είναι γνωστή, είναι ειλικρινής, μακάρι να ήταν το ίδιο και από πλευράς των Σκοπίων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς, δεν βλέπουμε κινητικότητα από πλευράς των Σκοπίων και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε, ο κ. Γκρούεφσκι έχει επιλέξει να μην είναι “παρών” εδώ, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπήρχε δυνατότητα απευθείας επαφής και κουβέντας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

Ads

Ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε επίσης ότι «είναι μια θέση γνωστή, μια θέση καθαρή, με συνέπεια, αξιόπιστη, μια έντιμη θέση. Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για μια λύση. Και δεύτερον, το πλαίσιο αυτής της λύσης, η λύση την οποία η Ελλάδα μπορεί να αποδεχτεί είναι η γνωστή κόκκινη γραμμή: γεωγραφικός προσδιορισμός για κάθε χρήση, έναντι όλων. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω και προς τον κ. Νίμιτς την έκκληση της Ελλάδας και την πρόσκληση προς τα Σκόπια, προς την πολιτική ηγεσία, να προσέλθει με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς με τον κ. Δρούτσα και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν υπέβαλε νέα πρόταση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός στην ετοιμασία μιας νέας πρότασης, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα στο τραπέζι, τα οποία τα δυο μέρη μπορούν να τα λάβουν υπόψη τους και να τα συζητήσουν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «Ο διάλογος ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς, η σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, είναι σε διαφορετικό επίπεδο τώρα, από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν», υπογραμμίζοντας ότι «ο χρόνος για τελικές προτάσεις δεν είναι τώρα».

Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, χθες δήλωσε: «Δεν υποβάλλω νέες προτάσεις. Στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, έκανα προτάσεις στα δύο μέρη, οι οποίες δεν τα ικανοποιούσαν πλήρως, όμως νομίζω ότι κάποιες από τις ιδέες άξιζε τον κόπο που τις συζητήσαμε και για το λόγο αυτό αισθάνομαι ικανοποιημένος. Ας επιτρέψουμε να συνεχισθεί η διαδικασία και να δούμε πως θα εξελιχθεί». Υποστήριξε επίσης ότι διαπιστώνει πως υπάρχει «αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών. Το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου, σε πολύ υψηλό επίπεδο, μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών».

Σε ερώτηση αν το «επίπεδο εμπιστοσύνης» είναι αρκετό ώστε οι δύο πλευρές να βρουν λύση μέχρι το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι ποτέ δεν θέτει προθεσμίες, διότι αυτές «δεν βοηθούν τη διαπραγμάτευση» και «δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες», όπως είπε.

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, πρέσβης Ζόραν Γιόλεφσκι, ο οποίος συνόδευε τον κ. Ιβάνοφ στη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, δήλωσε: «Ο πρόεδρος Ιβάνοφ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα και τη βούληση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, το συντομότερο δυνατό, η οποία θα προστατεύει την αξιοπρέπεια των πολιτών της Μακεδονίας».

Ευθύνες στην Ελλάδα για την ανεπαρκή ανάπτυξη στην ΠΓΔΜ επέρριψε ο πρόεδρος Ιβάνοφ

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, στη Νέα Υόρκη, επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την ανεπαρκή ανάπτυξη στην χώρα του.

Ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι η χώρα του έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία, στην επέκταση της εκπαίδευσης και στην βελτίωση του περιβάλλοντος, ωστόσο σε τομείς όπως η φτώχεια και η εταιρική σχέση ανάπτυξης, η πρόοδος που σημειώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Ιβάνοφ, είναι πολύ μικρή, και συνέχισε: «Υπάρχει εξήγηση γιατί σε αυτούς τους τομείς η πρόοδος είναι ανεπαρκής. Σε πολλούς σε αυτήν την αίθουσα ίσως ακουστεί περίεργο ότι εν μέρει, οι λόγοι για την ανεπαρκή ανάπτυξη θα πρέπει να αναζητηθούν στις ενέργειες ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας αντιμετωπίζει εμπόδια στην οικονομική της ανάπτυξη από τον πρώτο γείτονά της. Έχουμε το επιβληθέν πρόβλημα για το όνομα της χώρας μου, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται άμεσα η μείωση της φτώχειας και της ανεργίας».

«Η Μακεδονία, 15 χρόνια μετά το πρώτο εμπορικό εμπάργκο από την Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες παρεμποδίσεις οι οποίες δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του εμπάργκο της δεκαετίας του ΄90, αλλά έχουν τις ίδιες συνέπειες. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά παράλληλα είναι γεγονός ότι το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας της χώρας μου, εμποδίζει έμμεσα την προσέλκυση και άλλων επενδυτών και επενδύσεων», σημείωσε ο κ. Ιβάνοφ.

«Ωστόσο εμείς δεν αποθαρρυνόμαστε. Πιστεύουμε ότι θα βρούμε σύντομα με τον γείτονα μας μια λύση που θα εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό και ευρω-ατλαντικό μέλλον μας και, συνεπώς, την ευημερία των πολιτών μας. Είμαστε έτοιμοι για αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.