Η SMVM είναι μία από τις 200 ένοπλες ομάδες στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός σύμφωνα με την Anti-Defamation League –οργανισμός πολιτικών δικαιωμάτων – έχει τετραπλασιαστεί από το 2008, ενώ υπολογίζεται ότι έχει 6.000 μέλη και πολύ περισσότερους υποστηρικτές, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Ads

Παραστρατιωτικές ομάδες: ακίνδυνες μέχρι αποδείξεως του εναντίον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις λίγες δυτικές δημοκρατικές χώρες που επιτρέπουν την ανεξάρτητη δράση των παραστρατιωτικών ομάδων. Η ταχεία ανάπτυξή τους συμπίπτει με ραγδαία αύξηση της κομματικής ρητορικής πριν τις αμερικανικές εκλογές. Ανάλογα με τα πιστεύω του καθενός οι ομάδες αυτές δημιουργούνται είτε από πατριώτες, είτε από παρανοϊκούς. Νομικός και ακαδημαϊκός κόσμος είναι διχασμένος αναφορικά με το πόσο μεγάλη είναι η απειλή που μπορεί να προκύψει. Ωστόσο όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: οι ομάδες αυτές είναι πολύ καλά οπλισμένες.

«Οι περισσότερες παραστρατιωτικές ομάδες βρίσκονται απλά στο στάδιο μίας ρητορικής» δηλώνει ο Μπράιαν Λέβιν, καθηγητής ποινικής δικονομίας στο California State University και ειδικός σε θέματα πολιτοφυλακών και εσωτερικής τρομοκρατίας. «Αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες ομάδες είναι καλοήθεις και ποιες αποτελούν μικρά φυτώρια ριζοσπαστισμού» σημειώνει.

Ads

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που υποστηρίζει, η σύλληψη στα τέλη Μαρτίου εννέα μελών εξτρεμιστικής ομάδας αντικυβερνητικών που ονομάζεται Hutaree, το οποίο σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους σημαίνει «Μαχητές Χριστιανοί». Η ομάδα ουσιαστικά σχεδίαζε εκτελέσεις αστυνομικών με στόχο την πρόκληση μίας ευρείας εξέγερσης.

Μέχρι την σύλληψή τους, οι Hutaree θεωρούνταν «αδερφάκια» άλλων παραστρατιωτικών ομάδων του Μίτσιγκαν, συμπεριλαμβανομένης και της SMVM. Τουλάχιστον δύο από τους άνδρες που είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση ήταν εκπαιδευόμενοι στην ομάδα του Lackomar, επικεφαλής της SMVM.

Η ομάδα του Lackomar ισχυρίζεται ότι έχει περίπου 150 τακτικά μέλη και 150 άτυπες «θυγατρικές» ομάδες. Όσον αφορά τον οπλισμό, ο Lackomar, που ποτέ δεν υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις, φέρει ένα επιθετικό ΑΚ-74, δηλαδή ένα πιο εκσυγχρονισμένο σοβιετικό AK-47. Αυτοί που έχουν εμπειρία στο στρατό ή στο πολεμικό ναυτικό προτιμούν τα AR-15, αντίγραφα του M16 που χρησιμοποιούσαν όταν υπηρετούσαν. Η έλλειψη τυποποίησης στα όπλα πάντως αντανακλούν την ad hoc και εθελοντική φύση της SMVM. Σε αυτές τις ομάδες δεν υπάρχουν τάξεις, μόνο θέσεις αρχηγού ή συντονιστή της ομάδας.

Για να γίνει κάποιος μέλος της SMVM με δικαίωμα ψήφου απαιτούνται μόνο δύο πράγματα υποστηρίζει ο Lackomar: κατοχή των βασικών εργαλείων και αποδεδειγμένη ικανότητα χρήσης όπλου. Κατά τα άλλα ο επικεφαλής της SMVM επιμένει ότι η οργάνωση είναι ανοικτή σε όλους, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας ή εθνικής καταγωγής. Ο Lackomar αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι το «χρώμα» της οργάνωσης είναι το λευκό.

Προστασία από το Σύνταγμα

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτοφυλακών πιστεύει πως είναι «συνταγματική». Εξάλλου, βλέπου την κατοχή πυροβόλων όπλων, ως δικαίωμα που προστατεύεται από τη δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ αλλά και ως πατριωτικό καθήκον και σύμβολο. Ως καρδιά του κινήματος περιγράφεται μία άγρια πίστη στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και μία πεποίθηση ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους απειλούνται από την κυβέρνηση.

«Η τυραννία της πλειοψηφίας»

Τα μέλη της πολιτοφυλακής του βλέπουν τους εαυτούς τους σαν έναν εχθρό της «τυραννίας της πλειοψηφίας» την οποία ο Tocqueville αλλά και αρκετοί άλλοι περιέγραψαν ως κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Οι στρατοί τέτοιου τύπου έχουν μακρά ιστορία στην Αμερική. Στην δεκαετία του 1850, κατά την πορεία προς τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, παραστρατιωτικές ομάδες συγκρούστηκαν στο Κάνσας και το Μισσούρι. Οι σύγχρονες πολιτοφυλακές αναφέρθηκαν αρκετές φορές στο λόγο του George Bush για τη Νέα Παγκόσμια Τάξη το 1990.

Η αναζωπύρωση

Σήμερα, σύμφωνα με μέλη των πολιτοφυλακών αλλά και αρκετούς ειδήμονες υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που οδηγούν σε αναζωπύρωση αλλά και σε νέο κύμα των παραστρατιωτικών οργανώσεων:

Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου αναβίωσε στις ΗΠΑ την ιδέα ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστούν της ΗΠΑ από οποιαδήποτε απειλή.

Το 2001 η οργάνωση Patriot Act, στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου, δρούσε με βάση το φόβο ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε αυξημένες εξουσίες έναντι των απλών πολιτών.

Ο θυμός για την αποτυχία της κυβέρνησης να σταματήσει τη μαζική παράνομη μετανάστευση από τη Λατινική Αμερική.

Η πρόσφατη οικονομική ύφεση που είναι η χειρότερη από το 1930.

Η εκλογή, το 2008, του Barack Obama. Πολλοί τον βλέπουν ως ένα σοσιαλιστή που στοχεύει στην αύξηση της φορολογίας και στην κατάργηση της οπλοφορίας. Η ιδιότητά του ως πρώτος αφροαμερικάνος πρόεδρος της χώρας επιδεινώνουν τους φόβους αυτούς στο εσωτερικό των οργανώσεων.

Η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, θεωρείται από τις οργανώσεις αυτές υπόδειγμα καταπίεσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η Anti-Defamation League, η οποία παρακολουθεί ιστοσελίδες των παραστρατιωτικών οργανώσεων τονίζει ότι ομάδες αυτές θεωρούν την μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας «κόκκινο πανί».

«Πολλά μέλη των οργανώσεων αυτών πιστεύουν ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη θα το ακολουθήσει η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών, η αναβολή ή η κατάργηση των δημοτικών εκλογών, στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση της οπλοφορίας».