Συνεχίστηκαν για 4η συνεχόμενη νύχτα οι ταραχές στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας μεταξύ καθολικών και αστυνομίας. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, Ιρλανδοί εθνικιστές πέταξαν μολότοφ εναντίον αστυνομικών, που απάντησαν πυροβολώντας με βλήματα από καουτσούκ. Αφρομή των συγκρούσεων αποτέλεσαν οι εκδηλώσεις και οι παρελάσεις των πιστών στο βρετανικό στέμμα Προτεσταντών του Τάγματος της Οράγγης.

Ads

Οι ταραχές ξέσπασαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο βόρειο τμήμα του Μπέλφαστ, σύμφωνα με το Βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό, που ανέφερε ότι 82 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια που σημειώθηκαν τα τρία προηγούμενα βράδια.

«Οι βόμβες μολότοφ εκτοξεύθηκαν κατά αστυνομικών στη συνοικία Αρντόιν, όπου κατοικούν κυρίως καθολικοί, κι ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε. Αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες κι ένα κανόνι νερού» ανέφερε το BBC.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στα επεισόδια ήταν πάντως λιγότεροι από τα προηγούμενα βράδια, κατά τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ads

Οι ταραχές ξέσπασαν κοντά σε σημεία της πόλης όπου ομάδες προτεσταντών που γενικά είναι φιλοενωτικοί και τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στη Μεγάλη Βρετανία, ανάβουν κάθε χρόνο φωτιές καίγοντας ιρλανδικές σημαίες και φωτογραφίες πολιτικών από το στρατόπεδο των καθολικών που αγωνίζονται για την ενοποίηση της Ιρλανδίας.

Οι προτεστάντες των ταγμάτων της Οράγγης παρελαύνουν κάθε χρόνο στη Βόρεια Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της μάχης στο Μπόιν του 1660 κατά την οποία ο προτεστάντης Γουλιέλμος Γ’ της Οράγγης νίκησε τον καθολικό Ιάκωβο Β΄. Η πορεία αυτή αποτελεί συχνά αιτία εντάσεων μεταξύ των κοινοτήτων καθολικών και προτεσταντών, καθώς καταλήγει σε βίαια επεισόδια.