Συνομιλίες είχε σήμερα στο Βερολίνο ο νέος Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του, που τα γερμανικά και αυστριακά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως «επίθεση γοητείας». 

Ads

Η ευρωπαϊκή πολιτική και οι αναγκαίες, όπως ο ίδιος πιστεύει, μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει και της προεδρίας της Αυστρίας στην Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, κυριαρχούν στις συνομιλίες.

Μετά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού του κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, στις 18 Δεκεμβρίου, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς την μετάβασή του στις Βρυξέλλες, στην ηγεσία της ΕΕ, ήδη την επομένη ημέρα της ορκωμοσίας του.

Το διπλωματικό πρωτόκολλο στην Αυστρία ήθελε έως τώρα τον καγκελάριο μίας νέας αυστριακής κυβέρνησης να δίνει τα πρώτα «διαπιστευτήρια» του στο εξωτερικό μεταβαίνοντας στο Βερολίνο για επίσκεψη στον Γερμανό ομόλογό του, στην περίπτωση αυτή στην Άνγκελα Μέρκελ, που αυτή τη φορά έρχεται δεύτερη μετά τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ads

Τόσο οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όσο και οι τελευταίες καθοριστικές ρυθμίσεις για το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, θα πρέπει προφανώς να διεκπεραιωθούν στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας, με τον Σεμπάστιαν Κουρτς να έχει ήδη επισημάνει πως δεν θα πρέπει ούτε το Brexit ούτε ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός να δημιουργήσουν επιπλέον κόστος.

Κρίσιμο θέμα συζήτησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι βέβαια το προσφυγικό και μεταναστευτικό, με τις θέσεις Βιέννης-Βερολίνου να απέχουν αρκετά μεταξύ τους καθώς η αυστριακή πολιτική στο ζήτημα αυτό υπήρξε και συνεχίζει να είναι σκληρότερη της γερμανικής και να έχει παίξει προφανώς καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των αυστριακών πρόωρων εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, αλλά και στον σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης.

Διαφορετική είναι η στάση των δύο πρωτευουσών στο ζήτημα ανακατανομής των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, όπως έντονες ήταν οι διαφορές τους ως προς την αυστριακή μονομερή πρωτοβουλία – και ειδικότερα του τότε Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς – στο κλείσιμο της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, αλλά και η κριτική που είχε ασκήσει ο ίδιος απέναντι στην φιλελεύθερη προσφυγική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ.

Ως προς το νέο οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ, ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται πρόθυμο να συνεισφέρει περισσότερο, η νέα κυβέρνηση στη Βιέννη υποστηρίζει περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό και τάσσεται κατά ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, όπως επίσης τάσσεται και κατά του μοντέλου των πολλαπλών ταχυτήτων που έχουν υποστηρίξει, ήδη στο παρελθόν, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος.

Διαφορετικές θέσεις από εκείνες της Γερμανίας εκπροσωπούν ο Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος του, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και στο θέμα της περαιτέρω εξέλιξης της ΕΕ, υποστηρίζοντας οι ίδιοι την αρχή της επικουρικότητας.

Ο νέος Αυστριακός καγκελάριος θα έχει το απόγευμα στο Βερολίνο συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και πρώην υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αύριο, Πέμπτη, θα γίνει δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ