Την κρατικοποίηση του βελγικού παραρτήματος της Dexia έναντι 4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η βελγική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το σχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, προβλέπει την εγγύηση της χρηματοδότησης της μελλοντικής «κακής τράπεζας» που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, από το Βέλγιο κατά ποσοστό 60,5% που ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ads

 

Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Dexia, που υπολογίζονται σε 90 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων τοξικά, καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις. Το 36,5% θα αναλάβει η Γαλλία και 3% το Λουξεμβούργο.

 
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ προχώρησε σε ανακοινώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Λετέρμ, η κίνηση θα «εξασφαλίσει» τη λειτουργία της τράπεζας στο βελγικό έδαφος και θα την απαλλάξει από «τους κινδύνους που προκαλεί το περιβάλλον της μητρικής της Dexia SA».
 

Ads

«Τα νοικοκυριά μπορούν να είναι ασφαλή και σίγουρα ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή στους λογαριασμούς τους» πρόσθεσε ο Λετέρμ και σημείωσε ότι «ο Βέλγος φορολογούμενος δε θα συνεισφέρει πολλά, διότι ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος και το κόστος είναι σχετικά χαμηλό».

 
Το κόστος της εθνικοποίησης της βελγικής θυγατρικής της τράπεζας είναι «λογικό» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

 
«Η βούληση της βελγικής κυβέρνησης δεν είναι να διατηρήσει επ’ αόριστον τον έλεγχο της τράπεζας, ούτε να αποχωρήσει γρήγορα, αλλά να εξασφαλίσει τη συνέχεια» επισήμανε ο Ρέιντερς.

 
Η τράπεζα συμφωνήθηκε να κατατμηθεί και να εθνικοποιηθεί λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η έκθεσή της σε πιστωτικούς κινδύνους διεθνώς ανέρχεται σε πάνω από 520 δισ. ευρώ. Η μετοχή της τράπεζας σημείωσε πτώση 42% την περασμένη εβδομάδα και η διαπραγμάτευσή της ανεστάλη από το απόγευμα της Πέμπτης.

 
Οι πληροφορίες περί της νέας «διάσωσης» της Ντέξια ώθησαν τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να προειδοποιήσει την Παρασκευή πως ενδέχεται να υποβαθμίσει το κρατικό χρέος του Βελγίου, που τοποθετεί σήμερα στη βαθμίδα Aa1.