Το τέλος των απελάσεων των Παλαιστινίων από την Δυτική Όχθη μέσω της Λωρίδας της Γάζας ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, την Τρίτη, 16 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ads

«Χιλιάδες άνθρωποι ζουν με τον διαρκή φόβο της απέλασης, είναι τρομοκρατημένοι ακόμη και να πάνε στο μανάβικο, στο σχολείο ή στη δουλειά» αναφέρουν οι παλαιστινιακές και ισραηλινές οργανώσεις.

«Το μόνο “έγκλημά” τους είναι ότι έχουν μία διεύθυνση την οποία το Ισραήλ αρνείται να διορθώσει» προσθέτουν σε ανακοίνωση τους οι δεκαέξι ΜΚΟ.

Οι παλαιστίνιοι που έχουν γεννηθεί στη Γάζα και έχουν εγκατασταθεί στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών εξακολουθούν να θεωρούνται ως κάτοικοι της Γάζας από τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες διαχειρίζονται το μητρώο του παλαιστινιακού πληθυσμού και δεν το έχουν ενημερώσει από το 2000.

Ads

«Τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ έχει απελάσει ανθρώπους με βάση αυτές τις διευθύνσεις. Η πολιτική της απέλασης επηρεάζει σημαντικά χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους και παραβιάζει το ισραηλινό και το διεθνές δίκαιο» τονίζουν οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Τέτοιες απελάσεις ορίζονται από το διεθνές δίκαιο ως μια αναγκαστική μετακίνηση κάτι που σαφώς συνιστά έγκλημα πολέμου» υπογραμμίζουν οι ΜΚΟ.