Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να αποπλεύσει, με ανθρωπιστική βοήθεια, για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ο Στόλος «Ελευθερία ΙΙ» («Freedom Flotila II)». Αυτή τη φορά θα είναι ένας κυρίως ευρωπαϊκός στόλος με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περίπου 50 χώρες. Την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση «Εβραίοι της Ευρώπης για μία Δίκαιη Ειρήνη», ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στον στόλο με αντιπροσωπεία, αλλά και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Στη φετινή αποστολή αναμένεται να συμμετάσχουν 20 περίπου πλοία και τριψήφιος, όπως αναφέρθηκε, αριθμός επιβατών.

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του «Στόλου Ελευθερίας ΙΙ», έπειτα από διήμερη συνάντηση, στις 9 και 10 Απριλίου, στην Αθήνα, έγινε σαφές ότι οι υπέρμαχοι της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα δεν πρόκειται να σταματήσουν έως ότου αρθεί ο αποκλεισμός.

Watch live streaming video from shiptogaza at livestream.com

«Αυτή τη φορά θα αποτύχουμε λιγότερο, αλλά θα ερχόμαστε ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουμε. Μας λένε ισλαμιστές τρομοκράτες, αλλά το μόνο που θέλουμε είναι ειρήνη. Οι Ισραηλινοί δημιουργούν συνέχεια νέες υπηρεσίες για να μας κατασκοπεύουν, αλλά εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κίνησης από τη Σουηδία, Ρορ Φέιλερ, ο οποίος είναι Εβραίος.

Ads

«Οι Ισραηλινοί δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε τον διεθνή νόμο. Επιτέθηκαν σε ανθρωπιστική αποστολή, σε διεθνή αποστολή», σημείωσε η εκπρόσωπος από τον Καναδά, Σάντρα Ρουχ, εβραία επίσης. «Μας αποκαλούν ακροαριστερούς, αλλά το μόνο που διεκδικούμε είναι το δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθεροι με αξιοπρέπεια. Δεν θα παύσουμε μέχρι να σταματήσει η πολιορκία στη Γάζα» πρόσθεσε ο Ράμι Άμπντου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας των Παλαιστινίων για το «Στόλο της Ελευθερίας», που αντιπροσωπεύει 35 οργανώσεις της παλαιστινιακής διασποράς.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επιπλέον σε απειλές που έχουν δεχθεί κατά της ζωής τους και στενή παρακολούθηση από υπηρεσίες ασφαλείας. Ακόμη, τόνισαν ότι στόχος αυτή τη φορά είναι υψηλότερης ποιότητας πλοία και καλύτερη σύνθεση των πληρωμάτων. Όπως σημειώθηκε, στόχος είναι τα πληρώματα να αντιπροσωπεύουν όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα κοινωνικών ομάδων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή βουλευτών από διάφορα κράτη.

Συγκεκριμένα, στις 10 Μαΐου οι συμμετέχοντες στο «Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ» θα μεταβούν στο Ευρωκοινοβούλιο για να συναντηθούν με ευρωβουλευτές, εκπροσώπους του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, προκειμένου να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία και τους στόχους της.

Εκ μέρους του ελληνικού «Ένα Καράβι για τη Γάζα» ο Βαγγέλης Πισσίας υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν πίεσε, όπως θα έπρεπε, το Ισραήλ, προκειμένου να επιστρέψει τα δύο ελληνικά πλοία, τον εξοπλισμό τους και την ανθρωπιστική βοήθεια, που μετέφεραν σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση του τουρκικού «Mavi Marmara, που επιστράφηκε τον Αύγουστο του 2010».

Επιπλέον, τόνισε ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη παρουσία από την πλευρά των τουρκικών οργανώσεων, αλλά «η τουρκική συμμετοχή θα είναι ισομερώς κατανεμημένη». «Αυτό είναι ηθελημένο» εξήγησε ο κ. Πισσίας «για να μην αφήσουμε περιθώρια στην επιχειρηματολογία ότι πρόκειται για διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Αράβων ή μουσουλμάνων. Αυτή τη φορά θα υπάρξουν λιγότερα τέτοια επιχειρήματα για να γίνει σαφές ότι το εγχείρημα αφορά άλλους».

Για «αποστολή-πρόκληση» έκανε λόγο ο Νετανιάχου

Για «αποστολή – πρόκληση» έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε σημερινές του δηλώσεις και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμποδίσει τη νέα διεθνή νηοπομπή που επιδιώκει να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας στην πρώτη επέτειο της αιματηρής επίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά του πλοίου Mavi Marmara, την 31η Μαΐου του 2010.

«Είμαστε εν γνώσει μιας απόπειρας να σταλεί στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου ένας νέος ‘στολίσκος’ στη Γάζα. Δεν πρόκειται για ένα ‘στολίσκο ειρήνης’, αλλά για μια εσκεμμένη πρόκληση με στόχο να βάλει φωτιά στο μπαρούτι σ’ αυτό το τμήμα του κόσμου» υποστήριξε ο Νετανιάχου. «Πιστεύω ότι είναι προς το κοινό συμφέρον μας να ενεργήσουμε ώστε να σταματήσουμε ένα τέτοιο στολίσκο» δήλωσε στη διάρκεια γεύματος στην Ιερουσαλήμ με τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ. «Αυτοί που προσβλέπουν στην ειρήνη και την ηρεμία πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν αυτή την πρόκληση» υπογράμμισε ο Νετανιάχου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Νετανιάχου είχε ήδη ζητήσει την 1η Απριλίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να σταματήσει το στολίσκο που επιδιώκει να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας. Είχε υποστηρίξει ότι μεταξύ των οργανωτών της νηοπομπής, που πρόκειται να κατευθυνθεί τον ερχόμενο μήνα προς τις ακτές της Γάζας, υπάρχουν «εξτρεμιστικά ισλαμιστικά στοιχεία, ο στόχος των οποίων είναι να προκαλέσουν μια ανάφλεξη».

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές στη συνέντευξη τύπου υποστήριξαν ότι «η επιδίωξη της ευρύτερης πολιτικής κάλυψης οδήγησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να ζητήσει από τον γγ του ΟΗΕ να μπλοκάρει την αποστολή του «Στόλου της Ελευθερίας”».

«Τώρα, στις παραμονές του δεύτερου ταξιδιού του Στόλου της Ελευθερίας, η ισραηλινή κυβέρνηση μάς απειλεί και πάλι. Όπως έγινε και πέρσι, πριν τον πρώτο Στόλο της Ελευθερίας, οι ισραηλινοί ηγέτες ασχολούνται με την δημιουργία μιας εχθρικής ατμόσφαιρας που δεν επιτρέπει αμφιβολίες όσον αφορά τις προθέσεις τους για το αν και πότε θα επιτεθούν σε αυτόν τον Στόλο που επιβαίνουν πολίτες. Έτσι, καλούμε όλες τις κυβερνήσεις μας, την διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να μην υποκύψουν στην ισραηλινή τρομοκρατία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως προς την προστασία των πολιτών τους. Οι απειλές κατά του Στόλου δεν αφορούν απλώς στη θάλασσα, αλλά ακόμα και στις χώρες μας, καθώς οι ισραηλινές υπηρεσίες στοχοποιούν ομάδες και πρόσωπα. Οι συμμετέχοντες στον Στόλο, επιμένουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ δε θα χρησιμοποιήσει βία για να παρέμβει σε αυτήν την ειρηνική διεθνή προσπάθεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ελληνικής πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

«Προειδοποιούμε το Ισραήλ: Ερχόμαστε. Είμαστε άοπλοι. Είμαστε πολίτες. Δεν έχετε δικαίωμα να μας απειλείτε. Προσδοκούμε να φτάσουμε στη Γάζα χωρίς καμιά παρέμβαση» καταλήγει η πρωτοβουλία.