Την πρόθεσή του να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε περίπτωση που οι υπουργοί των χωρών-μελών της ΕΕ δεν καταλήξουν έως την ερχόμενη Δευτέρα σε συμφωνία για τις κατανομές των προσφύγων. Καθολικό «όχι» στο σύστημα κατανομής από τη Δανία, «ναι υπό όρους» από τη Φινλανδία.

Ads

«Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες ενδείξεις αλληλεγγύης και ενότητας από τους υπουργούς (Δικαιοσύνης και Εσωτερικών) τη Δευτέρα, θα συγκαλέσω έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο για την προσφυγική κρίση» έγραψε ο Τουσκ σε μήνυμά του στο Twitter.

Λίγο αργότερα, σε νέο Tweet, o Πολωνός αξιωματούχος εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος: «Μετά τις επαφές μου με κράτη μέλη τις τελευταίες ημέρες, έχω περισσότερες ελπίδες σήμερα ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση που θα στηρίζεται στην συναίνεση και στην ειλικρινή αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

Η άρνηση της Δανίας και το «ναι μεν, αλλά…» της Φινλανδίας

Ωστόσο, η πρόταση Γιούνκερ για την ανακατανομή των 160.000 προσφύγων έχει αρχίσει ήδη να συναντά αντιδράσεις από χώρες-μέλη της ΕΕ. Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε την εξαίρεσή της από το σχέδιο των προσφυγικών ποσοστόσεων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

«Δεν θα αποτελέσουμε μέρος της κατανομής των 160.000 προσφύγων», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Δανίας Ritzau η υπουργός Ενσωμάτωσης Ίνγκερ Στόιμπεργκ, που ρωτήθηκε για την πρόταση της Γερμανίας την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να θέσει πολύ γρήγορα σε εφαρμογή.

«Νομίζω πως πρέπει να δούμε πως υπάρχει ήδη μια ανεπίσημη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπ και τοποθετούμαστε ήδη πολύ ψηλά στην κατάταξη των χωρών υποδοχής», εκτίμησε η υπουργός. 

Την ίδια στιγμή, η Φινλανδία αποδέχθηκε το ποσοστό του 2% που της αντιστοιχεί σε ένα σύνολο 120.000 αιτούντων άσυλο οι οποίοι θα κατανεμηθούν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δήλωσε πως παραμένει αντίθετη σε ένα υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων και πως σχεδιάζει να περικόψει τα προσφυγικά επιδόματα.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε (με τις ποσοστώσεις της ΕΕ) σε εθελοντική βάση, αλλά όχι καταναγκαστικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του οποίου (Finns) έχει ταχθεί υπέρ αυστηρότερων μεταναστευτικών ελέγχων.