Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη όσο ο Μουαμάρ Καντάφι παραμένει στην εξουσία, αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, «επισφραγίζοντας» τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έως ότου σταματήσουν οι επιθέσεις αμάχων.Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές σε Τρίπολη και Σύρτη, ενώ στη Μισράτα σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των εξεγερμένων και των δυνάμεων του Καντάφι, με τους αντικαθεστωτικούς να εκφράζουν φόβους για ένα εφιαλτικό βράδυ αν δεν επέμβει το ΝΑΤΟ.

Ads

Αναλυτικά, στην επιστολή των δυτικών ηγετών, που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Washington Post, Figaro και Times του Λονδίνου, επισημαίνεται ότι το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι που επιχειρούν στη Λιβύη πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες της χώρας και να ωθήσουν τον Καντάφι στο να εγκαταλείψει την εξουσία. Ξεκαθαρίζουν ότι «είναι αδύνατον να φανταστείς το μέλλον της Λιβύης με τον Καντάφι στην εξουσία» και αναφέρουν ότι οι κάτοικοι στη Μιζουράτα και την Ατζνταμπίγια εξακολουθούν «να υποφέρουν στα χέρια του Καντάφι».

Σύμφωνα με τους τρεις ηγέτες, εάν επιτρέψουν στον Λίβυο ηγέτη να παραμείνει στην εξουσία «αυτό θα αποτελεί κατάφωρη προδοσία» του λαού της χώρας και θα μετέτρεπε τη Λιβύη «σε κράτος παρία, σε ένα αποτυχημένο κράτος». Επίσης στην επιστολή γίνεται λόγος για την ανάγκη μετάβασης στη δημοκρατία στη Λιβύη, με μια νέα γενιά ηγετών, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η ανοικοδόμηση της χώρας να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και των μελών του.

Στο μεταξύ, η Γαλλία και η Βρετανία επιδιώκουν την επέκταση των αεροπορικών επιδρομών στα κέντρα επιμελητειακής υποστήριξης και λήψης αποφάσεων του στρατού του Μουάμαρ Καντάφι και όχι τον εξοπλισμό των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ. Αντίθετα, η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ να μην χρησιμοποιήσει υπερβολική βία στη Λιβύη και έκανε έκκληση για πολιτική διευθέτηση της διαμάχης.

Ads

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι έχει ενδείξεις πως οι σύμμαχοι θα διαθέσουν επιπλέον μαχητικά αεροπλάνα που χρειάζονται για την επιχείρηση στη Λιβύη. Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ψάχνουν τρόπους για να χρηματοδοτήσουν τους εξεγερμένους. Παράλληλα, η Κλίντον υποστήριξε πως η διεθνής στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη απέτρεψε μια νέα σφαγή ανάλογη με εκείνη στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995.

Μήνυμα του Αλ Ζαουάχρι

Στο μεταξύ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, κάλεσε τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν ταυτόχρονα κατά του Μουάμαρ Καντάφι και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, σε μήνυμα που μαγνητοσκοπήθηκε πριν την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων στη Λιβύη. «Εφιστώ την προσοχή των μουσουλμάνων αδελφών μας στη Λιβύη, την Τυνησία, την Αλγερία και τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες στο γεγονός ότι αν οι Αμερικανοί και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εισέλθουν στη Λιβύη, τότε οι γείτονές της στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία και τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να εξεγερθούν ταυτόχρονα κατά των μισθοφόρων του Καντάφι και το ΝΑΤΟ» αναφέρει το βίντεο.

Επιδρομές από το ΝΑΤΟ στην Τρίπολη, συγκρούσεις στη Μισράτα

Την Πέμπτη, οι δυτικές αεροπορικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, ενώ στην Ατζνταμπίγια σημειώθηκαν σφοδρές μάχες μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του Καντάφι. Οι μάχες μαίνονται εδώ και ημέρες στην Ατζνταμπίγια ένα κομβικό σημείο 160 χιλιόμετρα νοτίως της Βεγγάζης, έδρα των εξεγερμένων. Οι εξεγερμένοι ξαναπήραν τον έλεγχο της πόλης τη Δευτέρα μετά από σφοδρές μάχες όλο το Σαββατοκύριακο που προκάλεσαν το θάνατο 35 μελών των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι, σύμφωνα με πηγές των εξεγερμένων.

Κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ σήμερα, επλήγη και η περιοχή του Αλ Ασάχ, περίπου 170 χιλιόμετρα (105 μίλια) δυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η λιβυκή κρατική τηλεόραση. Οι ΝΑΤΟϊκοι, σύμφωνα με το κανάλι Αλ Τζαμαχιρίγια, επιτέθηκαν και στην Αλ Αζίγια, αλλά και στη Σύρτη.

Παράλληλα, λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν, το πρωϊ της Παρασκευής, επίθεση με ρουκέτες στην πολιορκημένη πόλη Μισράτα, που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και τραυματίζοντας επτά ακόμα, περιλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων πολιτών, σύμφωνα με το Al Jazeera. Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς και καταγγέλλει πως χτυπήθηκαν άνθρωποι που περίμεναν σε ουρά για να πάρουν ψωμία.

«Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι και οι περιοχές όπου υπάρχει ελπίδα να βρουν λίγη ασφάλεια γίνονται λιγότερες παρά περισσότερες», ανέφερε στο Reuters η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ντονατέλα Ροβέρα. «Γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο και πραγματικά δεν έχουν να πάνε σε κάποιο ασφαλές μέρος», πρόσθεσε. Κάτοικοι είπαν στο αλ Al Jazeera ότι περίπου 120 ρουκέτες έπληξαν την πόλη την Παρασκευή το πρωί.

Συγκρούσεις στη Μισράτα ξέσπασαν και το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι οι μάχες άρχισαν να εντείνονται λίγο πριν βραδιάσει. Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν με οβίδες κοντά στη λεωφόρο Τρίπολης, που είναι η κύρια αρτηρία που χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη. «Θέλουμε το ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει επίθεση στη λεωφόρο Τρίπολης, δεν υπάρχουν άμαχοι εδώ», δήλωσε ένας αντικαθεστωτικός που κατονομάστηκε μόνον ως «Μοχάμεντ αλ Μισράτα». Αντικαθεστωτικοί εκφράζουν φόβους πως θα ακολουθήσει μια νύχτα μαζικών βομβαρδισμών στην πόλη Μισράτα.

«Ο Καντάφι προσπάθησε να ξαναπάρει τον έλεγχο του λιμανιού. Αν καταλάβει το λιμάνι όλα θα έχουν τελειώσει», δήλωσε επίσης ο Μοχάμεντ αλ Ουακόχι, ένας κάτοικος της Μισράτα, ο οποίος έχει καταφύγει μαζί με επτά οικογένειες σε σπίτι κοντά στο λιμάνι. Σημειώνεται πως το λιμάνι της Μισράτα, το μόνο σημείο από το οποίο μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στην πολιορκημένη πόλη, επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών, φαρμάκων και όπλων για τους κατοίκους της πόλης και τους αντικαθεστωτικούς που μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.