Την ιδέα ανέγερση ενός τεράστιου τείχος κατά μήκος της Σαχάρα με σκοπό την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών φέρεται να επεχείρησε να προωθήσει στην Ισπανική κυβέρνηση ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

Την ιδέα του Τραμπ έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Γιουζέπ  Μπορέλ αυτήν την εβδομάδα και έκτοτε το θέμα κάνει θραύση στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το σημείο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να σβήσει κάθε προβληματισμό των Ισπανών διπλωματών σχετικά με το αν ένα τέτοιο τείχος θα μπορούσε να ανεγερθεί στη Σαχάρα. «Ε, δεν μπορεί τα σύνορα στη Σαχάρα να είναι μεγαλύτερα από τα δικά μας με το Μεξικό», δήλωσε με περισσή σιγουριά.

Το περιβόητο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016.

Ads

Όσο για το τείχος στη Σαχάρα, ακόμη και αν ήταν εφικτό, ακόμη και αν η ισπανική κυβέρνηση είχε την πρόθεση να βαδίσει στα χνάρια του Τραμπ, θα υπήρχε ένα «μικρό» πρόβλημα: η Ισπανία έχει στην κατοχή της δύο μόνο θύλακες στη Βόρεια Αφρική – Θέουτα και Μελίγια – το οποίο σημαίνει ότι το τείχος θα έπρεπε να χτιστεί σε ξένο έδαφος.